Στους χρησμούς και τις σιβυλλικές δηλώσεις επιμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ότι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας και τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το ποσοστό που λάβει στις εκλογές του δίνει το ρόλο «ρυθμιστή». Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν ακριβώς στη διασφάλιση αυτού του ρόλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δέχθηκε δριμεία κριτική για τη δήλωσή του περί πολιτικού προσώπου που θα προτείνει για πρωθυπουργό χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποιος θα είναι αυτός, επέστρεψε σήμερα τα βέλη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από τη Σπάρτη όπου απηύθυνε πολιτική ομιλία.

Η «ρουκέτα» Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργό, τα σενάρια των εκλογών και τα νέα δεδομένα στα κόμματα

Σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα άλλη μία αινιγματική δήλωση προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του. «Το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί τη νέα αλλαγή, την αλλαγή της κοινωνικής αξιοπρέπειας, την αλλαγή της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν υπάρχει πρωθυπουργός άγνωστος Χ»

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πει όνομα προτεινόμενου πρωθυπουργού, αλλά προφανώς οι ίδιοι λόγοι δεν ισχύουν σε ότι αφορά την περιγραφή χαρακτηριστικών του προσώπου που θα δεχόταν, με τον πρώτο «χρησμό» περί πολιτικού προσώπου να ανάβει φωτιές και μάλλον να αποπροσανατολίζει την προεκλογική συζήτηση από τα σημαντικά.

«Δεν υπάρχει πρωθυπουργός άγνωστος Χ*» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στα επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών.

«Αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα Υπουργεία και βεβαίως του πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η διαπλοκή βρίσκεται σε βέρτιγκο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε μάλιστα ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη ρητορική του σε ότι αφορά τη κυβέρνηση συνεργασίας απλώς οι ίδιες λέξεις ενοχλούν τώρα περισσότερο και «η διαπλοκή βρίσκεται σε βέρτιγκο γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι πια ο ελληνικός λαός δείχνει μηδενική ανοχή στο σύστημα Μητσοτάκη».

«Ό,τι έλεγα από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, λέω και σήμερα. Για τις συνεργασίες, για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για το πώς θα οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος με τον πολίτη και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά που γυρνά την πλάτη της στην πολιτική. Ακριβώς τα ίδια. Τι άλλαξε όμως τις τελευταίες ημέρες και οι ίδιες λέξεις, η ίδια θεώρηση, έκαναν τη διαπλοκή να βρίσκεται σε βέρτιγκο;»

» Η διαπλοκή βρίσκεται σε βέρτιγκο, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι πια ο ελληνικός λαός δείχνει μηδενική ανοχή στο σύστημα Μητσοτάκη, που δεν σέβεται τους θεσμούς, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιφρονεί την κοινή λογική. Ένα σύστημα εξουσίας που τους έμαθε να έχει ως προτεραιότητα να υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και όχι τα συμφέροντα του λαού. Εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα χρέος: Στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτό το σύστημα της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη να αποτελέσει παρελθόν. Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης».

Αντίπαλος του κ. Ανδρουλάκη και το σύστημα εξουσίας Τσίπρα.

«Από τη μία είναι ο λόγος της προόδου, της αλήθειας, της κοινής λογικής, της αξιοπρέπειας, του δημοσίου συμφέροντος. Και από την άλλη, είναι δύο συστήματα εξουσίας που είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα και να πουν τα πάντα μόνο για την καρέκλα. Ως εδώ, λοιπόν, με το σύστημα εξουσίας του κ. Τσίπρα και το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ποιος μιλάει για… αντισυνταγματική στάση

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν δέχεται κριτική περί αντισυνταγματικής στάσης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση των υποκλοπών.

«Πως σεβάστηκε το Σύνταγμα η σημερινή κυβέρνηση, που υποστήριζε ότι ήρθε να αντιμετωπίσει τη φαυλότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ; Στο ζήτημα των υποκλοπών, που εξέθεσαν παγκοσμίως τη χώρα; Να παρακολουθούν τον αρχηγό του τρίτου κόμματος, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς τους. Που ακούστηκαν ξανά αυτά;»

» Μα για αυτά αγωνίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου: Για τη Δημοκρατία, για την εθνική υπερηφάνεια, για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό αγωνίστηκαν όλες οι ηγεσίες της δημοκρατικής παράταξης.»

» Και τι ζητάει από εμάς η εγχώρια ολιγαρχία; Να δείξουμε ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα της παρακμής; Και να πάρω την εντολή -που το Σύνταγμα μου δίνει το δικαίωμα να έχω στα χέρια μου – και να προτείνω για πρωθυπουργό έναν από τους πρωταγωνιστές της απαξίωσης; »

» Μάλλον δεν ξέρουν καλά την ιστορία μας, δεν ξέρουν καλά τις αρχές μας, δεν ξέρουν καλά τις αξίες μας. Στο βέρτιγκο, λοιπόν, της διαπλοκής απαντάμε με ένα καθαρό μήνυμα, σήμερα εδώ από την Σπάρτη, από την Πελοπόννησο: Το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί τη νέα αλλαγή, την αλλαγή της κοινωνικής αξιοπρέπειας, την αλλαγή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η μάχη του Ανδρουλάκη

Η μάχη που δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως τόνισε, δεν αφορά την εξουσία και τις καρέκλες, αλλά την σοσιαλδημοκρατία του 2023.

«Δεν δίνουμε μια μάχη για την εξουσία. Όσα είπα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν είναι γιατί βιάζομαι να πάρω κάποια θέση εξουσίας. Το έχω αποδείξει άλλωστε στην πολιτική μου πορεία. Το κάνω γιατί βλέπω τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επικρατεί ο σεβασμός στους θεσμούς, στον πολίτη, στο δημόσιο συμφέρον. Όπου δεν υπάρχει ατιμωρησία της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου, που διαπλέκεται μαζί της» εξήγησε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

«Η σοσιαλδημοκρατία του 2023 δεν θέλει ένα κράτος “πατερούλη”, δεν θέλει ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων, θέλει ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, ένα κράτος που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα όλων σας. Ένα κράτος που δίνει προτεραιότητα στις υπηρεσίες του τιμώντας τον κάθε πολίτη ξεχωριστά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Μητσοτάκης χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη που τον χαρακτήρισε άπειρο και τον κατηγόρησε ότι έκοψε γέφυρα με τη λογική, φωτίζοντας τη στενή σχέση του πρωθυπουργού με «ακροδεξιούς σκελετούς».

«Είδαμε τον δήθεν φιλελεύθερο πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, να πηγαίνει χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη. Είχε τα πολιτικά παιδιά του στα πιο κρίσιμα υπουργεία, τώρα αγκάλιασε τον Καρατζαφέρη. Του στέλνω κι από δω ένα καθαρό μήνυμα: Οι επιθέσεις των ακροδεξιών σκελετών της Νέας Δημοκρατίας είναι για κάθε δημοκράτη και κάθε δημοκράτισσα τιμή, όπως ήταν τιμή και οι επιθέσεις του Καμμένου, του ακροδεξιού συνεργάτη του κ. Τσίπρα.»

» Αυτή είναι ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης. Θα μπούμε εμπόδιο στο να ξαναδεί ο ελληνικός λαός στο τιμόνι της κυβέρνησης αυτούς τους ακροδεξιούς σκελετούς, που νομίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει εργαλείο στα παιχνίδια της εξουσίας τους. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε σαν πρωταγωνιστής, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ των λαϊκών αγώνων, το ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στις επόμενες εθνικές εκλογές μαζί με όλους εσάς θα είναι στην όχθη των νικητών και το βράδυ των εκλογών θα προτείνει τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η ισχυρή πατρίδα του μέλλοντος».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα