Περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα θέλουν να αγοράσουν ξανά σπίτια, σύμφωνα με έρευνα που αφορά στο πρώτο τρίμηνο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που σχεδιάζουν να αγοράσουν σπίτι τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκε στο 17,5% το πρώτο τρίμηνο στο 2023, από 16% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας.

Βελτιώθηκαν επίσης οι προσδοκίες της αγοράς. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 18,5% των ερωτηθέντων ανέμενε αύξηση στις τιμές των κατοικιών, από 14% το τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Μικροτσίπ: Επιθυμία της Κίνας η ανάπτυξη βιομηχανίας ημιαγωγών

Η αύξηση της ζήτησης για αγορά κατοικίας ακολουθεί το τέλος των ελέγχων Covid-19 στην Κίνα. Η κεντρική κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές έχουν χαράξει μια πολιτική στήριξης της αγοράς ακινήτων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο το τελευταίο έτος.

Το καλοκαίρι του 2022, αρκετοί αγοραστές κατοικιών αποφάσισαν να μην πληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους αφού η Covid-19 και οι οικονομικές δυσκολίες εμπόδισαν τους κατασκευαστές να παραδώσουν τα διαμερίσματα στην ώρα τους. Τα σπίτια αγοράζονται συνήθως πριν από την ολοκλήρωση στην Κίνα.

Ο τεράστιος τομέας ακινήτων της χώρας «βούλιαξε» τα τελευταία δύο χρόνια αφού η κεντρική κυβέρνηση περιόρισε την υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών από τον δανεισμό. Πιο πρόσφατα, οι αρχές τόνισαν την ανάγκη να βοηθηθούν οι εταιρείες του κλάδου να ολοκληρώσουν την κατασκευή διαμερισμάτων.

Σημάδια ανατροπής στην αγορά ακινήτων

Άλλες αναφορές δείχνουν μια επερχόμενη ανάκαμψη στην ύφεση της αγοράς ακινήτων της Κίνας.

Τον Μάρτιο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν για πρώτη φορά στο τελευταίο επτάμηνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο από την εταιρεία συμβούλων China Real Estate Index System ( CREIS), και αναφερόταν σε 100 πόλεις, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα νέο διαμέρισμα αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,02% στα 16.178 γιουάν.

Οι τάσεις της αγοράς διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή

Όσον αφορά το εμβαδόν των κατοικιών, η μελέτη της CREIS διαπίστωσε ότι ο όγκος συναλλαγών στις πόλεις Hangzhou και Tianjin διπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας που σημείωσαν μόνο αύξηση 0,2%.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων JLL, η αγορά κατοικιών υψηλής ποιότητας στο Πεκίνο όσον αφορά στον όγκο των συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 20% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν να αποταμιεύουν

Η έρευνα της PBOC διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούσαν να είναι διατεθειμένοι να αποταμιεύουν, παρά το γεγονός ότι η Κίνα τερμάτισε τους αυστηρούς ελέγχους Covid τον Δεκέμβριο.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι προτιμούν να αποταμιεύουν μειώθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε ένα ακόμη σχετικά υψηλό 58%.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τάση των ανθρώπων για αποταμίευση εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, όπως έδειξε η έρευνα της κεντρικής τράπεζας.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι προτιμούν να ξοδεύουν αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 23,2%, σύμφωνα με την έρευνα του πρώτου τριμήνου.

Η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη παρέμειναν μακράν οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες δαπανών, ενώ τα ταξίδια σημείωσαν σημαντικό άλμα από το τέταρτο τρίμηνο.

Η τριμηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας καλύπτει περίπου 20.000 άτομα με καταθέσεις ταμιευτηρίου, κατανεμημένες σε 50 πόλεις της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή