Με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, η αγορά προετοιμάζεται για το πρώτο, μεγάλο, crash test όσον αφορά την πορεία του τζίρου στην πασχαλινή αγορά.

Παρά τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και τις ακριβότερες τιμές στα καύσιμα, η εφετινή εορταστική κίνηση ξεκίνησε ικανοποιητικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, που περιμένει να εξελιχθεί πολύ καλύτερα την Μεγάλη Εβδομάδα όταν καταβληθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Πάσχα: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα – Ποια σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν – Το ωράριο

«Η αγορά ευελπιστεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα, υπολογίζοντας να ξεπεράσει τη συνήθη υποτονική κίνηση των τελευταίων ετών και να ξεπεράσει τον περυσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δισ. ευρώ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Κύμα προσφορών

Στους «κερδισμένους» φαίνεται πως συγκαταλέγονται τα καταστήματα παιχνιδιών, όπως και τα εποχικά καταστήματα λόγω των αγορών σε λαμπάδες, καθώς και όσα καταστήματα πωλούν παιδικά ρούχα και παπούτσια. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου παιχνιδιών το Πάσχα πραγματοποιούν το 20%-25% του ετήσιου τζίρου τους.

Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές προσφορές των ισχυρών brands και οι πολιτικές εκπτωτικών κωδικών φαίνεται ότι «ζορίζουν» τον τζίρο των φυσικών καταστημάτων, την ώρα που οι καταναλωτές έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς προσφορών κάθε είδους.

Σε επιλεγμένες προσφορές λόγω της εορταστικής περιόδου προχωρούν επίσης οι αλυσίδες καλλυντικών και αρωμάτων, καθώς τα καταστήματα αθλητικών ειδών προκειμένου να αποσπάσουν μερίδιο της πασχαλινής «πίτας».

Οι τιμές

Όσον αφορά τις τιμές, εφέτος το κόστος για τις λαμπάδες ξεκινά από τα 5 ευρώ και ξεπερνά τα 100 ευρώ για εκείνες που συνοδεύονται και από κάποιο παιχνίδι, με τις αυξήσεις σε σχέση με πέρσι, παρά τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στην αγορά, να φτάνουν για τις επώνυμες λαμπάδες ακόμα και το 15%.

Τα σοκολατένια αβγά ξεκινούν από 8,5 ευρώ εκείνα των 150 γρ. και φτάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ, ανάλογα με το βάρος και το εάν περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι.

Την ίδια ώρα, στο «καλάθι των νονών» ηχηρό παρόν έχουν δώσει τόσο οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, όπως Jumbο, Μουστάκας και Max Stores όσο και της αγοράς των ηλεκτρονικών ειδών (Πλαίσιο, Public), ενώ εθελοντικά συμμετέχουν και αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς η υποχρεωτικότητα του μέτρου αφορά εκείνες με ετήσιο τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ. Συνολικά στο «καλάθι των νονών» συμμετέχουν 34 επιχειρήσεις.

Το μέτρο θα ισχύσει ως το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου, ενώ οι κατηγορίες παιχνιδιών που περιλαμβάνονται είναι: λαμπάδες με πασχαλινά σοκολατοειδή, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, και τέρματα), λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Το χρηματιστήριο του οβελία

Στο μεταξύ, στο… χρηματιστήριο του οβελία  συνεχίζεται η «μάχη» μεταξύ σούπερ μάρκετ και κρεοπωλείων.

Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σήμερα, οι τιμές του ελληνικού αρνιού γάλακτος ξεκινούν από 9,78 ευρώ το κιλό, ενώ στα 9,90 ευρώ είναι η τιμή βάσης για το κατσίκι.

Ορισμένες επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής μάλιστα, δίνουν μπόνους… σουβλίσματος. Συγκεκριμένα, προχωρούν στην επιβράβευση μέσω εκπτωτικού κουπονιού από 6 έως 12 ευρώ την αγορά του αρνιού (είτε ολόκληρου είτε μισού).

Στα κρεοπωλεία οι τιμές λιανικής στο αρνί διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή από 12,5 έως 14 ευρώ ανά κιλό και 13,5 έως 15 ευρώ ανά κιλό στο κατσίκι.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, η επικράτουσα τιμή χονδρικής στο αρνί και στο κατσίκι ήταν 9,2 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Αυξήσεις 5 – 7% στο εορταστικό καλάθι

Παρά τις τιμές κόστους στις οποίες διατίθενται τα αμνοερίφια, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το εορταστικό καλάθι είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρσι, που βέβαια είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων.

Όπως αναφέρουν στελέχη των επιχειρήσεων της οργανωμένης λιανικής στον ΟΤ, η μέση ανατίμηση εφέτος κυμαίνεται από 5% έως 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τιμές συγκρατούνται κάτω από το όριο του πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς αρκετές προμηθεύτριες εταιρείες, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων και ποτών έχουν προχωρήσει σε έντονες προωθητικές ενέργειες και προσφορές, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στο τραπέζι των καταναλωτών έναντι των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας που διευρύνουν συνεχώς τη παρουσία τους.

Ακριβότερο κατά 38 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι

Πάντως βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), εφέτος το Πάσχα το εορταστικό τραπέζι εκτιμάται ότι θα είναι ακριβότερο κατά 12,6% (ή κατά 38 ευρώ) σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το πασχαλινό τραπέζι για 6-8 ατόμων καλείται, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ θα κοστίσει 334,05 ευρώ σε σχέση με πέρυσι που κόστιζε 296,25 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρέατα (αρνί και κοκορέτσι), λαχανικά, μαγειρίτσα και τυριά, διάφορα άλλα προϊόντα και αναψυκτικά/αλκοολούχα ποτά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις