Μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιγξης με κάποια σιγουριά ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2%, δήλωσε στο Reuters, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών για επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων και πτώση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού, «συνάδουν με το να προχωρήσουμε άλλη μια φορά», εξηγεί.«Έχουμε μεγάλη δυναμική που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στην πορεία προς το 2%».

Fed: Μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης «βλέπουν» οι τράπεζες της Wall Street

Προς το παρόν, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της 2-3 Μαΐου, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο εύρος 5,00%-5,25%, επίπεδο που έχει να δει από λίγο πριν από την έναρξη της ύφεσης το φθινόπωρο του 2007.

Από τον Μάρτιο, όταν οι αξιωματούχοι της Fed επικαιροποίησαν τις προβλέψεις τους, 10 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούσαν με τον Μπόστικ ότι μία ακόμη αύξηση θα είναι πιθανότατα η τελευταία, ένας υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει παύση τώρα και άλλοι εφτά να θεωρούν ότι ακόμα υψηλότερα επιτόκια είναι απαραίτητα για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Στην παρούσα κατάσταση, ο Μπόστικ εκτιμά ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους μόλις τώρα αρχίζουν να αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμα τους στην οικονομία. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να υπάρξει παύση μετά από μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, είπε, για να μελετηθεί πώς εξελίσσεται η οικονομία και ο πληθωρισμός και να προσπαθήσει να περιοριστεί η ζημία στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας.

«Υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε. Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα είναι να καταλάβουμε πόσο περισσότερο» προσθέτει σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει δύο έως τρεις φορές πάνω από τον στόχο της Fed, ανάλογα με το μέτρο που χρησιμοποιείται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή