Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) καλεί τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση, καθώς μια νέα μορφή απάτης, κοινωνικής μηχανικής, έχει αναδυθεί τις τελευταίες ώρες.

Όπως τονίζεται, η δυνατότητα που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στους Έλληνες της ομογένειας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, αποτέλεσε εφαλτήριο για επιτήδειους για την απόσπαση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών των πολιτών.

Το μέλλον της απάτης

Προκειμένου να είναι δυνατή η συμμετοχή των ομογενών στις βουλευτικές εκλογές, απαιτείται η εγγραφή τους σε συγκεκριμένη πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, για τον σκοπό αυτό, από το ίδιο το Υπουργείο. Παράλληλα δίνεται μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ορισμένα τηλέφωνα επικοινωνίας, για την παροχή βοήθειας σχετικά με τη διαδικασία, τονίζοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω WhatsApp καθημερινά όλο το 24ωρο. Χρειάζεται να τονιστεί ότι τα μέσα επικοινωνίας που δίνονται από το Υπουργείο είναι γνήσια και δεν αποτελούν απάτη.

Σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, οι πολίτες αρχίζουν να λαμβάνουν κλήσεις από αριθμούς, που εμφανίζουν ναι μεν το διακριτικό +30, που αντιστοιχεί στον εθνικό κωδικό Ελλάδος, αλλά οι αριθμοί αυτοί αποτελούνται από εννέα ψηφία. Οι εισερχόμενες κλήσεις λαμβάνουν χώρα μέσω της πλατφόρμας Viber, εφαρμογή που δεν ανέφερε το Υπουργείο ως μέσο επικοινωνίας.

Οι δράστες, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα και προσποιούμενοι ότι ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση, ζητούν από τους χρήστες το ονοματεπώνυμό τους, τους τρεις τελευταίους αριθμούς της ταυτότητας και τον ταχυδρομικό τους κώδικα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια συνιστά στους πολίτες να μην απαντούν σε κλήσεις αριθμών αγνώστου προελεύσεως. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στην κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών. Οι πολίτες χρειάζεται να αποφεύγουν, σε κάθε περίπτωση, να δώσουν στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επαφίεται της προσωπικής ζωής και ταυτότητας. Αξιόπιστες οντότητες δεν ζητούν ποτέ τα στοιχεία των πολιτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση