Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στους αμερικανικούς δείκτες, με τους επενδυτές να αξιολογούν την εξαγορά της χρεοκοπημένης τράπεζας First Republic από την JP Morgan, ενώ αρχίζει και ο Μάιος, κατά τον οποίο αρκετά χαρτοφυλάκια μειώνουν την έκθεσή τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,22% στις 34.174 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,16% στις 4.176 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,02% στις 12.228 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Υποτονικά… τα κέρδη σε Ιαπωνία και Αυστραλία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σαφώς βρίσκεται η συμφωνία να αναλάβει η JP Morgan την First Republic, αφού περάσει στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης δεν οδήγησαν σε αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσαν λανθασμένες επενδύσεις. Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic.

Μετά από αυτήν την είδηση, η JPMorgan σημειώνει κέρδη 3,6%. Σε δελτίο τύπου, η JPM ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει όλες τις καταθέσεις της First Republic και τη «σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων». «Η κυβέρνησή μας κάλεσε να κάνουμε βήμα, και το κάναμε», δήλωσε ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.

“Οι τελευταίες εξελίξεις μειώνουν την αβεβαιότητα για την αγορά”, σχολίασε ο Sarat Sethi, διευθύνων συνεργάτης της DCLA. «Αυτό που είδατε τώρα είναι μια συμφωνία όπου θα αναληφθούν οι καταθέτες και έχετε κάποιο είδος εγγύησης. Αυτό είναι σημαντικό για την αγορά γιατί τα προβλήματα της εν λόγω τράπεζας θα περιοριστούν», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν στο επίκεντρο. Μέχρι στιγμής, λίγο περισσότερες από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη, με περισσότερο από 79% και περίπου 72% να ξεπερνούν τις προσδοκίες κερδών και πωλήσεων, αντίστοιχα. Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου βρίσκονται επί του παρόντος σε τροχιά πτώσης 3,7%, μικρότερη το -6,7% που προβλεπόταν στις 31 Μαρτίου από τους αναλυτές, σύμφωνα με το FactSet.

Μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος είναι και στο νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, o Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι ο Νόμος Default on America (DOA) “δεν κάνει τίποτα για να επιλύσει πραγματικά την επικείμενη κρίση χρέους”, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών, «αύξησε την πιθανότητα χρεοκοπίας».

Ο Σούμερ επέκρινε επίσης τη διαφάνεια του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι συντάχθηκε από τα «ακροδεξιά εξτρεμιστικά μέλη» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «παρασκηνιακά» και ότι δεν αναλύθηκε από καμία αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πρόσθεσε ότι η Γερουσία θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για το νομοσχέδιο ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα «για να αποκαλύψει τον πραγματικό αντίκτυπο αυτής της απερίσκεπτης νομοθεσίας». Κάλεσε το GOP να σταματήσει να “απειλεί τη χώρα με χρεοκοπία” και να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για μια δικομματική λύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]