Το ένστικτο λέει πούλα. Οι εταιρείες τεχνολογίας της Ασίας από τη Σιγκαπούρη έως την Κίνα κάνουν τις σωστές κινήσεις για τη μείωση του κόστους κυρίως προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν καταφέρνουν να κάνουν αρκετά για να ικανοποιήσουν τους επενδυτές. Οι υψηλές προσδοκίες της αγοράς είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα για έναν τομέα που βρίσκεται σε ανάκαμψη.

«Οι μετοχές σε αυτό το μέρος του κόσμου πέφτουν λόγω αστοχιών και επίσης πέφτουν λόγω πληγμάτων», έγραψε σε πελάτες ο Βενουγκοπάλ Γκαρέ, ανώτερος αναλυτής της Bernstein μετά την πτώση των μετοχών της σιγκαπουριανής Grab κατά 15% την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία παραδόσεων και μίσθωσης κινητικότητας αύξησε την καθοδήγηση της.

Η Grab βρίσκεται στην αιχμή αυτού του σκεπτικισμού. Οι επενδυτές στην αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρείας που υποστηρίζεται από τη SoftBank επικεντρώνονται στη χλιαρή ανάπτυξη κατά 3% της ακαθάριστης αξίας εμπορευμάτων της το πρώτο τρίμηνο και παραβλέπουν τη μείωση των ζημιών της για πέμπτο συνεχές τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος Άντονι Ταν είναι πιο αισιόδοξος. Η επιστροφή των τουριστών στη Νοτιοανατολική Ασία, λέει, προοιωνίζεται καλά για τη βασική δραστηριότητα κινητικότητας του ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι μετοχές της επίσης σιγκαπουριανή Sea σημείωσαν βουτιά 18% μετά από ελαφρώς απογοητευτικά κέρδη, που επισκίασαν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο των κερδών της εταιρείας που δραστηριοποιείται σε τομείς από παιχνίδια μέχρι την λιανική.

Άλλοι αισθάνονται παρόμοια πίεση. Ο κινεζικός γίγαντας βιντεοπαιχνιδιών και κοινωνικών μέσων Tencent σημείωσε την Τετάρτη ένα καλύτερο από το αναμενόμενο άλμα 11% στα τριμηνιαία έσοδα σε ετήσια βάση, χάρη στη διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις μονάδες διαφήμισης, πληρωμών και cloud computing. Παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη, η μετοχή της στο Χονγκ Κονγκ εξακολουθούσε να υποχωρεί την επόμενη μέρα. Οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν επίσης όταν ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανέφερε πωλήσεις που δεν έπιασαν τις προβλέψεις των αναλυτών της Refinitiv κατά 1%, εξαλείφοντας 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σε μια νύχτα, στη Νέα Υόρκη. Ακόμη και το σχέδιο της εταιρείας να επιστρέψει μετοχές του τμήματος cloud computing στους μετόχους – μέρος μιας ριζικής διάσπασης με στόχο το ξεκλείδωμα πρόσθετης αξίας – απέτυχε να ενθουσιάσει τις αγορές.

Χρειάζεται προσοχή, αλλά η αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων Alibaba, για παράδειγμα, διαπραγματεύονται με μόλις 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την Refinitiv, όχι και τόσο μακριά από κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας όπως η China Mobile και η China Unicom, που φτάνουν περίπου το εννεαπλάσιο. Με 2,5 φορές τις προβλεπόμενες πωλήσεις, η Sea διαπραγματεύεται σχεδόν στο ήμισυ των πολλαπλασίων της Tencent. Η Grab εν τω μεταξύ μειονεκτεί από την υπερβολική αποτίμηση των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την οποία κυκλοφόρησε στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρίας ειδικού σκοπού συγχωνεύσεων (SPAC) το 2021. Με αποτίμηση σε τετραπλάσιο πωλήσεων, εξακολουθεί να έχει διπλάσιο πολλαπλάσιο από την Uber, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές της δίνουν τουλάχιστον κάποια πίστωση για τις υψηλές δυνατότητες των επιχειρήσεων της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο κλάδο του fintech. Η επόμενη πρόκληση είναι η ανάκαμψη των προσδοκιών των επενδυτών, ώστε να μπορέσουν να λάμψουν οι εταιρείες μισθωμένης κινητικότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners