Ένα τμήμα του οποίου η αποκλειστική δραστηριότητα είναι η εξυπηρέτηση των πολύ πλουσίων και των επενδυτικών τους εταιρειών, έχει ξεκινήσει η JP Morgan στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στους κροίσους ανά τον κόσμο. Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η αμερικανική τράπεζα έχει ξεκινήσει το τμήμα αυτό δίχως να το έχει δημοσιοποιήσει.

«Χρυσή» στροφή των επενδυτών λόγω φόβων για ύφεση – Τα top picks της JP Morgan

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και έκτοτε μετράει περί των 36 πελατών από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και έχει στενή συνεργασία με τα επενδυτικά και τραπεζικά τμήματα της τράπεζας.

«Κοντό» ιστορικό

Επικεφαλής του τμήματος είναι ο 56χρονος Άντι Κοέν Αυστραλός, ο οποίος εντάχθηκε στην JPMorgan το 1999. Συμβολικά έχει ονομασθεί 23 Wall, που είναι η διεύθυνση των πρώην κεντρικών εγκαταστάσεων της τράπεζας στο Μανχάταν απέναντι από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον Κοέν, στοχεύει σε σχεδόν 700 οικογένειες η περιουσία των οποίων ξεπερνάει τα 4,5 τρισ. δολαρίων.

Η ιδέα για την ονομασία 23 Wall αναδύθηκε κατόπιν συζήτησης το 2019 με τον CEO της JP Morgan Τζέιμι  Ντίμον και τη Μέρι Έρντοες, διευθύνουσα σύμβουλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας. Αρχικά ο Κόεν ηγήθηκε του τμήματος από το Χονγκ Κονγκ, ωστόσο αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο.

Αν και JP Morgan αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις της στο νούμερο 23 της Wall Street πριν από δεκαετίες, με τον χώρο να χρησιμοποιείται κυρίως για ειδικές εκδηλώσεις, ο Κοέν έχει συγκεκριμένη άποψη για την ονομασία.

«Το όνομα αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά της εταιρείας. Θέλαμε να επιλέξουμε ένα όνομα που αντιπροσωπεύει τη συμβολή μας στο παγκόσμιο επιχειρείν για δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Κοέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης από τα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο.

«Το χτίσαμε από την αρχή. Θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε».

Οι ultra rich στο στόχαστρο των τραπεζών

Οι πολυεθνικές τράπεζες διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της προσωπικής περιουσίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει πυροδοτήσει έναν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Μόνο στο διάστημα των τελευταίων δέκα εβδομάδων, το τμήμα ιδιωτικών της JPMorgan έχει ανοίξει 40.000 νέους λογαριασμούς, ενώ πέρυσι προσέθετε έναν νέο πελάτη την ημέρα με περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 εκατ. δολαρίων ή περισσότερα, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην ενημέρωση των επενδυτών η Έρντοες.

Εναρμονισμένη στη νέα αυτή τάση και η Goldman Sachs, η οποία επεκτείνει επίσης τις τραπεζικές υπηρεσίες για τους ιδιώτες και εστιάζει περισσότερο στα οικογενειακά γραφεία. Από τη μεριά της η Citigroup άνοιξε πέρυσι νέα γραφεία για την ιδιωτική τραπεζική νέα γραφεία ιδιωτικής τραπεζικής, στο πλαίσιο των σχεδίων για ενίσχυση των εσόδων της.

Η νέα τάση αυτή, υποδεικνύει την πολυπλοκότητα στον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι και οι οικογένειές τους ανά τον κόσμο διαχειρίζονται τον πλούτο τους. Η επιλογής τους είναι η διαχείριση αυτή να γίνεται μέσω των οικογενειακών γραφείων ή επιλέγουν διαχειριστές με όχι τόσο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Η ευθύνη μου έχει να κάνει με μεγάλες, πολυεθνικές οικογένειες και οικογενειακά γραφεία», αναφέρει ο Κοέν. «Έχουν θεσμικές ανάγκες».

Η Μισέλ Τσεν, πρώην υψηλόβαθμη τραπεζίτης για την τεχνολογία της JP Morgan στην Κίνα, μετακινήθηκε τον Φεβρουάριο για να ηγηθεί των προσπαθειών της 23 Wall στη βόρεια Ασία. Η εταιρεία αξιοποιεί και εξωτερικά ταλέντα, έχοντας εντάξει πέρυσι στο δυναμικό της τον βετεράνο της UBS Χένρι Νάπμαν στο Λονδίνο και το πρώην στέλεχος της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Γκάμπριελ Μπότσι, το 2021 προκειμένου να επικεντρωθεί στους πελάτες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Κοέν ηγείται της 23 Wall σε συνεργασία με άλλα στελέχη της JP Morgan και διαχειρίζεται μια ομάδα σε δώδεκα πόλεις σε έξι χώρες, μεταξύ άλλων στο Παρίσι, στο Χονγκ Κονγκ και στο Σαν Φρανσίσκο. Περί του ήμισυ των πελατών έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Χωρίς να έχει ελάχιστο όριο πλούτου, το τμήμα σαφώς εξυπηρετεί το πλουσιότερο 0,01% του κόσμου.

«Τυπικοί πελάτες»

«Οι τυπικοί πελάτες μας έχουν χαρτοφυλάκια δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, ακίνητα και κεκτημένα συμφέροντα σε κοινότητες και στη φιλανθρωπία, όλα με ολοένα εντονότερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές συμφωνίες», σύμφωνα με τον Κοέν.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων πιέζουν τους επενδυτές παγκοσμίως, ωστόσο η περιουσία των πολύ πλουσίων αυξάνεται το 2023 βλέπουν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2023, κυρίως εξαιτίας των υψηλών αποτιμήσεων στην τεχνολογία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, συνολικά στην περιουσία των 500 πιο πλουσίων ανά τον κόσμο έχουν προστεθεί 500 δις. δολάρια στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Επί του παρόντος, πολλά οικογενειακά γραφεία προσπαθούν να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με το Duquesne Family Office του Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ Druckenmiller και το Appaloosa Management του Ντέιβιντ Τέπερ να αγοράζουν πρόσφατα μετοχές σε εταιρείες που έχουν επωφεληθεί από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Έχουμε έναν ισχυρό δίαυλο ζήτησης», τονίζει ο Κοέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή