Αρνητική είναι η ανταπόκριση από την πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την έκκληση των μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων, να αναγκάσουν οι Βρυξέλλες τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της επέκτασης του δικτύου 5G και της ευρυζωνικότητας στη Γηραιά Ήπειρο. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος.

Η Amazon ετοιμάζεται να μπει… σφήνα στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας

Στη συνάντηση με τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν στο Λουξεμβούργο την περασμένη Πέμπτη, οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών από 18 χώρες είτε απέρριψαν την προτεινόμενη επιβολή τελών δικτύου στις εταιρείες τεχνολογίας είτε ζήτησαν μελέτη για την ανάγκη αλλά και τον αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η Telecom Italia θέλουν οι Big Tech να επωμιστούν μέρος του κόστους των δικτύων με το σκεπτικό ότι τα δεδομένα και το περιεχόμενό τους αποσπούν μεγάλο μέρος της κίνησης στα δίκτυα.

Στον Μπρετόν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της France Telecom και της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας πληροφορικής Atos, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες βρήκαν έναν σύμμαχο.

Από την πλευρά τους οι Alphabet, Apple, Meta, Netflix, Amazon.com και Microsoft απέρριψαν την ιδέα για την επιβολή εισφοράς, υποστηρίζοντας ότι ήδη επενδύουν στο ψηφιακό οικοσύστημα.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί τηλεπικοινωνιών επισήμαναν την απουσία ανάλυσης σχετικά με τις επιπτώσεις από την εισφορά για τα δίκτυα, ότι δεν παρατηρείται επενδυτικό έλλειμμα και τον κίνδυνο μετακύλισης του πρόσθετου κόστους στις Big Tech στους καταναλωτές, όπως αναφέρουν οι πηγές.

Προειδοποίησαν επίσης για πιθανή παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. που αφορούν την «ουδετερότητα στο διαδίκτυο» και η οποία απαιτεί ίση μεταχείριση όλων των χρηστών, καθώς και για πιθανά εμπόδια στην καινοτομία και για χαμηλότερη ποιότητα προϊόντων.

Οι επικριτές της πρότασης είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα και Ολλανδία.

Από την άλλη, οι Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος ήταν μεταξύ των 10 χωρών που υποστήριξαν την ιδέα, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία είτε κράτησαν ουδέτερη στάση είτε δεν υιοθέτησαν κάποια, ωστόσο σύμφωνα με την μία πηγή κλείνουν προς την επιβολή του τέλους για τα δίκτυα..

Ο Μπρετόν αναμένεται να εκδώσει μια έκθεση έως τα τέλη Ιουνίου με μια περίληψη των σχολίων από τις τεχνολογικές εταιρείες του ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μια σύνοψη που βοηθήσει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του.

Οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις χώρες της Ε.Ε. και τους ευρωβουλευτές προτού καταστεί νόμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή