Δεδομένη θεωρείται από τις αγορές μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, ωστόσο, το ερώτημα που «καίει» τους επενδυτές είναι εάν και πόσες θα ακολουθήσουν.

Ευρωζώνη: Ανησυχία λόγω τεχνικής ύφεσης το πρώτο τρίμηνο – Πόσο θα επηρεαστεί η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο και η το φάσμα της ύφεσης στο οποίο κινείται η οικονομία της ευρωζώνης, ενισχύουν το ενδεχόμενο ολοκληρωθεί σύντομα ο ταχύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει το Reuters.

«Όλα τελικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ΕΚΤ», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet.

Το Reuters συνοψίζει σε πέντε ερωτήματα τον προβληματισμό των αγορών για το τι μέλλει γενέσθαι μα τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα απαντά:

1.    Τελικά, μόνο μια μικρή αύξηση από την ΕΚΤ;

Ναι, η ΕΚΤ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιμείνει σε μια μικρότερη αύξηση παύοντας τις επιθετικές κινήσεις τον Μάιο. Η εστίαση βρίσκεται στα μηνύματα που στέλνει η Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής της τράπεζας.

Αναμένεται να ενισχύσει το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν σε επίπεδα επαρκή για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει επίσης να είναι προσεκτική για να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της ΕΚΤ χωρίς υπερβολές.

Ο Μάικ Κέλι, επικεφαλής του multi-asset της PineBridge Investments επισημαίνει ότι είναι βασικό για τις αγορές, η ΕΚΤ να μην ακολουθήσει την τακτική του διαλείμματος από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Πηγή: Reuters

2.    Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευχαριστημένη με την επιβράδυνση του πληθωρισμού;

Οι αγορές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραπάνω από το αναμενόμενο τον Μάιο. Το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα ικανοποιηθεί από μια επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού, χωρίς τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού.

Ωστόσο, το 5,3% είναι απλώς ένα υψηλό ρεκόρ. Η αύξηση των μισθών είναι διπλάσια σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

«Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξετάζει τον δομικό πληθωρισμό και αν αυτός αρχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση. Από αυτή την άποψη, τα τελευταία στοιχεία ήταν πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής στρατηγικής της HSBC, Chris Attfield.

«Η ΕΚΤ θα αντιδράσει σε αυτούς τους αριθμούς λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί, τα μηνύματά τους λειτουργούν και πρέπει να παραμείνουν [σταθεροί] στην πορεία».

Πηγή: Reuters

3. Θα σταματήσει σύντομα η ΕΚΤ;

Οι αγορές το ελπίζουν, και περιμένουν άλλη μια αύξηση των 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό πιθανότατα θα γίνει τον Ιούλιο, δεδομένου ότι αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν πρακτικά δεσμευτεί προκαταβολικά για αυτό.

Ο πληθωρισμός, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, επιβραδύνεται. Η ζήτηση για δάνεια μειώνεται και οι όροι δανεισμού γίνονται αυστηρότεροι με ιστορικά αυξημένους ρυθμούς.

Ο Flavio Carpenzano, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group, δήλωσε ότι μια αποδυνάμωση της οικονομίας στην Ευρώπη θα περιόριζε το περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, γεράκια της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός Joachim Nagel επιμένουν σε περαιτέρω αυξήσεις και μετά το καλοκαίρι. Μένει να φανεί ποιες φωνές θα επικρατήσουν.

Πηγή: Reuters

4. Τι θα δείξουν οι νέες προβλέψεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ;

Η Γερμανία άνοιξε τον χορό της ύφεσης για την ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, με πολλούς να έχουν σπεύσει να προβλέψουν ότι την είχε αποφύγει και ότι οι προοπτικές για μια υφεσιακή προοπτική εξασθενούσαν,  που πολλοί περίμεναν ότι είχε αποφύγει και οι προοπτικές εξασθενούν, επομένως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ μειώνει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό 2,1% για το 2025, στο 2%.

Υπό κανονικές συνθήκες, πριν ο πληθωρισμός μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μια τέτοια αναθεώρηση θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να σταματήσει την άνοδο των επιτοκίων.

«Εάν πράγματι αναθεωρήσει στο 2%, νομίζω ότι οι αγορές θα το θεωρήσουν ως σημάδι ότι η ΕΚΤ τελικά θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων [την Πέμπτη]», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Piet Christiansen.

Πηγή: Reuters

5. Θα μπορέσει η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις εάν σταματήσει η Fed;

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα κάνει ένα διάλειμμα τον Ιούνιο, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο, για να προχωρήσει σε τελική αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Ένα ράλι του ευρώ που μειώνει τη δραστηριότητα θα ήταν ακόμη ευπρόσδεκτο από την ΕΚΤ δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε ο Ducrozet του Pictet.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις αγορές είναι πότε θα ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων, τις οποίες αναμένουν από το επόμενο έτος και επισημαίνουν ότι εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια λόγω ύφεσης, μπορεί να χρειαστεί να επενεξετάσει τη στάση της.

Πηγή:΅Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή