Με κέρδη έκλεισαν σήμερα τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρχική νευρικότητα που είχαν ενόψει της ευρέως αναμενόμενης ανακοίνωσης παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 7.602 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 16.310 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,52% στις 7.328 μονάδες.

Παρά τη θετική εικόνα, η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανής στις αγορές σήμερα, καθώς η απόδοση των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε περαιτέρω στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 την Τρίτη. Η απόδοση των διετών τίτλων αυξήθηκε στο 4,9%, μετά και τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας που δείχνουν ότι οι ετήσιοι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ 7,2% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Το βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ανέφερε ότι η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος διευρύνθηκε κατά 0,3%, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% και ο κατασκευαστικός τομέας υποχώρησε κατά 0,6%.

Όπως σχολίασε η Ruth Gregory, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου για την Capital Economics, η αύξηση του ΑΕΠ δεν ήταν τόσο καλή όσο φαινόταν, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή η «πλήρης επίδραση» από τα υψηλότερα επιτόκια. Μάλιστα προβλέπει ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο.

Ωστόσο, το κλίμα στον FTSE 100 βελτίωσε το +1,5% της Shell, η οποία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μερίσματός της και αύξηση των επαναγορών μετοχών, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Επίσης, εγκατέλειψε μια προαναγγελθείσα δέσμευση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κάθε χρόνο έως το 2030.

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόκειται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, επιμένοντας ότι όλες οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτώνται αυστηρά από τα δεδομένα, καθώς η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις προοπτικές του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

«Τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία, η σημαντική χαλάρωση στις αγορές ενέργειας και η πρόσφατη απροσδόκητα απότομη πτώση του πληθωρισμού συνηγορούν υπέρ ενός πρόωρου τέλους του κύκλου των επιτοκίων», δήλωσε η Fritzi Köhler-Geib, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας KfW. «Από την άλλη πλευρά, οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις και οι μειούμενες αλλά ακόμη υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό απαιτούν προσοχή».

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μηνιαία μείωση 0,3% τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,9%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μηνιαία μείωση ήρθε μετά από πτώση σε τρεις από τους τέσσερις τομείς παραγωγής. Η μεταποίηση μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, τα ορυχεία και λατομεία κατά 1,9% και η ύδρευση και αποχέτευση κατά 0,1%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ήταν ο μόνος τομέας που είχε αύξηση κατά 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες