Να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές όπως η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Ινδία και το Ισραήλ σχεδιάζει η Eurobank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο, στόχος της τράπεζας είναι να ανοιχτεί σε νέους πλούσιους πελάτες, αυξάνοντας τα κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Eurobank: Περιοδεία κλιμακίου υπό τον Γ. Ζανιά σε δυτική και κεντρική Μακεδονία

«Για να είμαστε επιτυχημένοι πρέπει να μεγαλώσουμε το αποτύπωμά μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν διευρύνεις τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείσαι», δήλωσε ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, γενικός διευθυντής του ομίλου και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων. «Πρόκειται για αγορές διαχείρισης πλούτου που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και στις οποίες πρέπει να εισέλθεις έγκαιρα για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες».

Σημάδι ανάκαμψης

Το Bloomberg σχολιάζει ότι οι αυξημένες φιλοδοξίες της Eurobank αποτελούν ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, μετά τη δεκαετή κρίση χρέους που άφησε τις τράπεζες επιβαρυμένες με πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ευρώ σε επισφαλή δάνεια μέχρι το 2016. Η τιμή της μετοχής της Eurobank έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 46% φέτος, υποβοηθούμενη από την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, η Eurobank έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και στο Λονδίνο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε τη μονάδα Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία προσθέτοντας 400 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 100 εκατ. ευρώ σε νέες καταθέσεις. Έχει επίσης αυξήσει τη συμμετοχή της στο δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου, την Hellenic Bank Pcl, σε 29,2% και σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της σύντομα.

Η τράπεζα έχει ήδη τη δική του θυγατρική στο νησί της ανατολικής Μεσογείου και θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε κόμβο για την εξυπηρέτηση των νέων αγορών. «Έχουμε περιφερειακό ρόλο να διαδραματίσουμε τόσο ως ελληνική τράπεζα όσο και μέσω της κυπριακής θυγατρικής μας, λόγω της εγγύτητας που έχει η Κύπρος με αγορές όπως η Ινδία, το Ισραήλ, το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο κ. Ιωάννου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαινιαστούν γραφεία «σε κάποιες από αυτές τις χώρες».

Παράλληλα, η Eurobank θα ήθελε επίσης «να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο κάποια στιγμή», σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Προς έξοδο του ΤΧΣ

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η τράπεζα έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εξαγοράσει το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου. Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ελλάδας που ιδρύθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, κατέχει μερίδιο 1,4% στη Eurobank.

Το Ταμείο έχει ανακοινώσει το σχέδιό του να αποχωρήσει από τις ελληνικές τράπεζες και η Eurobank προχωρά τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση του ποσοστού χρησιμοποιώντας το ποσό που προορίζεται για διανομή μερίσματος το 2023.

Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank αντιπροσώπευαν το 33% των συνολικών κερδών του ομίλου στο τέλος Μαΐου, από περίπου 25% το 2022. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η τράπεζα θα έχει οριστικοποιήσει τη στρατηγική της και από το νέο έτος θα ξεκινήσει τη φάση υλοποίησης του σχεδίου επέκτασής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις