Υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων τάχθηκαν τρεις αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σήμερα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη νομισματική πολιτική, στο έργο που πρέπει να επιτελέσουμε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους», είπε ο αντιπρόεδρος της Fed υπεύθυνος για θέματα εποπτείας Μάικλ Μπαρ σε συνάντηση του Bipartisan Policy Center. «Θα έλεγα ότι είμαστε κοντά, αλλά έχουμε ακόμη λίγη δουλειά να κάνουμε».

Societe Generale: «Το τέλος της αρχής» της μάχης κατά του πληθωρισμού

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Ιούνιο, αφού τα αύξησε σε 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι  θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

«Είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε μερικές ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για να επαναφέρουμε πραγματικά τον πληθωρισμό σε τροχιά που θα κινείται στη βιώσιμη πορεία του 2%», είπε  η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντάλι στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η δική της άποψη «συμφωνεί» επίσης με τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%, η άποψή μου είναι ότι το επιτόκιο θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από το σημερινό του επίπεδο και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς αποκτούμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η οικονομία», είπε.

Εξισορρόπηση των κινδύνων

Η FOMC συνεδριάζει στις 25-26 Ιουλίου και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα αποφασίσει την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την Ντάλι «οι κίνδυνοι του να κάνουμε πολύ λίγα για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του να κάνουμε πάρα πολλά, αν και το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο μειώνεται». Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο εξήγησε ότι έχει αρχίσει να βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η προσφορά και η ζήτηση ισορροπούν καλύτερα.

Η ανακοίνωση της 7ης Ιουλίου από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας έδειξε ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, αν και η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή. Η Μέστερ επεσήμανε ότι ο τρέχων ρυθμός αύξησης των μισθών εξακολουθεί να είναι «πολύ πάνω από το επίπεδο που συνάδει με τον πληθωρισμό 2%»

Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει μια ανησυχία για τη Fed. Ενώ ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε τον Μάιο με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, ο ΔΤΚ μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια σκαρφάλωσε κατά 4,6% ετησίως τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει επίμονος.

«Ο πληθωρισμός είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημά μας» τονίζει η Ντάλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή