Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, ενώ ο ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένος κόσμος σημαίνει ότι οι καταστροφές στη μια πλευρά του πλανήτη έχουν αντίκτυπο και στην άλλη.

Η αβεβαιότητα αυτή, ωθεί τον κόσμο να λαμβάνει προληπτικά μέτρα προσωπικής προστασίας, μια τάση η οποία έχει εκτινάξει στα ύψη τις πωλήσεις ειδικών «κιτ εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να περιέχει αυτό κιτ, και παρά το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν να συλλέγουν μόνοι τους τις προμήθειές τους, τα έτοιμα πακέτα από ορισμένους λιανοπωλητές κάνουν θραύση.

«Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι οι άνθρωποι λένε ότι θα (συναρμολογήσουμε τα δικά μας κιτ), αλλά τελικά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα για να μαζέψουν τις δικές τους προμήθειες, και πολλές φορές δεν το κάνουν καθόλου. Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε τη διαδικασία για τους ανθρώπους», δήλωσε στο CNN Business, ο Trevyn Reese, αντιπρόεδρος της Ready America, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους κιτ έκτακτης ανάγκης σε καταστήματα όπως το Home Depot, το Ace Hardware και τη Walmart.

Ποικιλία

Αυτά κυμαίνονται από βασικές τσάντες πρώτων βοηθειών και εξοπλισμό για εκκίνηση του αυτοκινήτου έως σακίδια πλάτης που περιλαμβάνουν εκατοντάδες προμήθειες όπως μη τρόφιμα μακράς διαρκείας, κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, αδιάβροχα σπίρτα, εργαλεία και συστήματα φιλτραρίσματος νερού. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές κιτ βλέπουν αυξημένες πωλήσεις στην εξειδικευμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις της  Ready America έχουν εκτιναχθεί κατά 83% μεταξύ 2017 και 2022.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε της τροπικής καταιγίδας Χίλαρι στην Καλιφόρνια, η εταιρεία είπε ότι οι πωλήσεις σακιδίων έκτακτης ανάγκης αυξήθηκαν περισσότερο από 350% και οι πωλήσεις γεννητριών έκτακτης ανάγκης αυξήθηκαν κατά 2.300%.

Η Sirius Survival και η Uncharted Supply Company, που πωλούν κιτ μέσω της Amazon και της Walmart, έχουν επίσης καταγράφει αύξηση στις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, με το Uncharted να εκτιμά ότι το 2023 θα είναι η καλύτερη χρονιά του. Ορισμένες από τις εταιρείες αποδίδουν την αύξηση αυτή στις φυσικές καταστροφές.

«Οι φυσικές καταστροφές σχεδόν πάντα οδηγούν σε αυξημένες πωλήσεις», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Sirius, Joel Stuart. «Έχουμε στείλει περισσότερα κιτ στη Χαβάη τον τελευταίο καιρό μετά την πυρκαγιά εκεί».

Διεθνή γεγονότα

Η συγκεκριμένη αγορά δεν επηρεάζεται μόνο από τα εγχώρια γεγονότα. Όπως αναφέρει το CNN όταν η Βόρεια Κορέα απείλησε με πυρηνική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 αλλά και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Uncharted κατέγραψε σημαντική άνοδο στις πωλήσεις κιτ ετοιμότητας για καταστροφές.

Τις πωλήσεις ενίσχυσε επίσης η πανδημία Covid-19, με πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να ξεπουλούν μέσα λίγους μήνες.

Η παγκόσμια αγορά εργαλείων επιβίωσης εκτιμάται ήδη σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών ερευνητικών εταιρειών . Η αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό περίπου 7%, για να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Τι δεν μπορείς να αγοράσεις με χρήματα

Οι τύποι κιτ έκτακτης ανάγκης που πωλούνται μέσω λιανοπωλητών μπορεί να κοστίζουν από 30 δολάρια για ένα κιτ πρώτων βοηθειών έως περισσότερα από 500 δολάρια για πακέτα επιβίωσης πολλών ημερών και πολλών ατόμων. Για τα άτομα που επιλέγουν να κατασκευάσουν τα δικά τους κιτ, το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η τοποθεσία, οι ιατρικές ανάγκες, ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων και το εάν ένα νοικοκυριό είναι πολλαπλών γενεών, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι ενώ η αγορά κιτ έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι χρήσιμη, οι πιο σημαντικές ενέργειες ετοιμότητας δεν θα βλάψουν το πορτοφόλι σας.

«Μην νομίζετε ότι αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά κάτι, δεν θα είστε προετοιμασμένοι», είπε η Lea Crager, διευθύντρια της Ready Campaign της FEMA. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, ειδικά αν έχετε παιδιά, είναι απλώς να αφιερώσετε χρόνο και να συζητήσετε. Τι γίνεται αν συμβεί κάτι ενώ είστε στο σχολείο ή στην κατασκήνωση; Μελετήστε διαφορετικά σενάρια», είπε, προσθέτοντας ότι τα άτομα χωρίς παιδιά θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. «Το να σκέφτεσαι απλά διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αν μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά, μπορείς να ενεργήσεις και πιο καθαρά».

Ο Ερυθρός Σταυρός συνιστά να επανεξετάζετε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σας κάθε μήνα και να ενημερώνετε το κιτ σας μετά από σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως μετακόμιση, γάμος ή απόκτηση παιδιού. Η ανθρωπιστική οργάνωση προτείνει επίσης τη λήψη πρώτων βοηθειών, ΚΑΡΠΑ ή αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει βοήθεια κατά τη διάρκεια κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green