Σύνοδος

Φέτος, στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συνήλθε στο γοητευτικό Μαρακές του Μαρόκου, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης. Εκεί συνάντησε «κόσμο και κοσμάκη». Εκπροσώπους τραπεζικών κολοσσών, οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών οργανισμών. Επ΄ αυτού μάλιστα εξέδωσε και αναλυτικό δελτίο τύπου με τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε.

Ανδόρρα

Μία όμως από τις συναντήσεις που είχε με κέντρισε το ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι με έκανε περήφανο! Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών της Ανδόρρα, όπως μας ενημέρωσε. Για τους αναγνώστες που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν από το επίπεδο της «στοιχειώδους» ευρωπαϊκής γεωγραφίας, στο «σχετικής δυσκολίας» επίπεδο, θέλω να σας ενημερώσω πως πρόκειται: για πριγκιπάτο και έναν «προστατευόμενο» από την Ισπανία και την Γαλλία φορολογικό παράδεισο. Έτσι η οικονομία της χώρας – των Ανατολικών Πυρηναίων – με τους 83.000 κατοίκους βασίζεται στον τουρισμό και τις … «χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».

Το know how

Στην ανακοίνωση του ο κ. Θεοχάρης δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής για το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με τον ανδορριανό υπουργό Οικονομικών. Πιθανόν να συζήτησαν για την φοροδιαφυγή και ο ανδορριανός να του ζήτησε το know how, λόγω των αρμοδιοτήτων του κ. Θεοχάρη. Πιθανόν…. Αυτές οι επαφές είναι χρήσιμες.

Όπως επίσης με τον κυβερνήτη του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, το πρίγκιπα του Μονακό, του Λιχτενστάιν και των … Παρθένων Νήσων!

—-

Ηγουμενίτσα

Ένα μετά το άλλο τα projects των ιδιωτικοποιήσεων που έμεναν σε εκκρεμότητα κλείνουν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως για παράδειγμα η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στο κοινοπρακτικό σχήμα «GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε..

Η σύμβαση αγοραπωλησίας είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου. Ωστόσο, λόγω των εθνικών εκλογών που μεσολάβησαν η σύμβαση δεν μπόρεσε να φτάσει εγκαίρως στη Βουλή και κυρώθηκε μόλις πρόσφατα.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης

Μαθαίνω, λοιπόν, πως όπου να ‘ναι κλείνει και οικονομικά η συναλλαγή δηλαδή τα 84,17 εκ. ευρώ που είχε προσφέρει η κοινοπραξία και ανακηρύχθηκε επενδυτής θα μπουν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση θέλει να το γιορτάσει… και ετοιμάζεται και μία σχετική εκδήλωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Οι πληροφορίες μου λένε πως αναμένεται εκτός απροόπτου η τελετή να λάβει χώρα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Και έχει προσκληθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το παρών θα δώσει και το αφεντικό της GRIMALDI, o CEO Emanuele Grimaldi.

Έχει ενδιαφέρον… τα μηνύματα που θα σταλούν τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από τη μεριά των επενδυτών.

—-

Φυλακές Κορυδαλλού

Θα μείνω λίγο ακόμα στο ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα στη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων ή Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ή PPF, στα αγγλικά.

Όσοι δεν γνώριζαν αυτή την ειδική ομάδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, την έμαθαν σίγουρα με την υπόθεση του ΟΑΚΑ και τα στέγαστρα Καλατράβα.

Τα εξειδικευμένα στελέχη της, μέχρι στιγμής ότι έργο έχουν αναλάβει να ωριμάσουν και να βγάλουν σε διαγωνισμό, τα χουν καταφέρει. Κατά κοινή ομολογία.

Έτσι, τον περασμένο Μάιο ανέλαβαν το project της μετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Μέσα σε πέντε μήνες ετοίμασαν και διενήργησαν τον διαγωνισμό προσελκύοντας τους μεγάλους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους να διεκδικούν την κατασκευή και φυσικά τη σύμβαση παραχώρησης.

Θεσσαλία

Και γιατί σας κάνω όλη αυτήν την εισαγωγή; Επειδή με αφορμή το έργο των φυλακών του Κορυδαλλού και την ταχύτητα ωρίμανσης του κάποιοι από την αγορά μου επανέφεραν το ερώτημα: «Γιατί δεν αναθέτουν στη συγκεκριμένη Μονάδα και τους διαγωνισμούς για τα έργα υποδομών στην πολύπαθη Θεσσαλία…;»

Δεν είναι κακή ιδέα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories