Στη Ροδόπη

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να εκδράμει … πλησίστιος για την Ροδόπη, λόγω των περιφερειακών εκλογών! Η «εκδρομή» του δεν οφείλεται ούτε στην εντοπιότητα, ούτε στο γλωσσικό του χαρτοφυλάκιο! Ρώτησα και έμαθα πως οφείλεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Χρήστος Μέτιος, είναι φίλος του και ανεβαίνει για να τον στηρίξει.

Χωρίς «ψιλό»

«Θησαυροφύλακας» όντας της κυβέρνησης σκέφτηκα ότι μπορεί να «τάξει και κανένα ψιλό» μέρες που είναι. Μου απάντησαν όμως ότι «βρήκαν άνθρωπο να δώσει λεφτά». Δηλαδή πηγαίνει… «στεγνός»! Και τι θα τους πει «ψηφίστε τον Μέτιο γιατί είναι καλός άνθρωπος» έτσι απλά, χωρίς να προσφέρει «το κάτι τις του»! Λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν είναι χαμηλής δυσκολίας για τη Νέα Δημοκρατία. Διατελώ, πάντως, με αγωνία για το αποτέλεσμα….

—–

Γραφειοκρατία

Η Ελλάδα βρίθει ιστοριών γραφειοκρατικής τρέλας. Και χωρίς να είμαι υπερβολικός σχεδόν κάθε μέρα φτάνει στα αυτιά μου και μία καινούργια. Πια δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα αλλά εγώ θα τα γράφω μπας και ακούει κανείς σε κυβέρνηση ή όπου αλλού.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Έμαθα, λοιπόν, ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο τόσος πολύς λόγος έχει γίνει από εγχώριες και συμμαχικές δυνάμεις δεν έχει φώτα!

Ναι, ναι σωστά διαβάσατε…

Το βράδυ δεν μπορούν να γίνουν εκφορτώσεις εμπορευμάτων από τα πλοία με αποτέλεσμα οι απώλειες σημαντικών εσόδων για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ).

Αμερικάνοι

Η τραγελαφική, όμως, αυτή ιστορία δεν σταματά απλά εδώ. Ως γνωστόν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ακριτικό λιμάνι για τη μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεών τους καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Και επειδή οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να περιμένουν τι θα γίνει με το φωτισμό, όπως πληροφορήθηκα, βρήκαν λύση. Φέρνουν και εγκαθιστούν προσωρινά δικά τους φώτα!

Πάλι καλά που δεν ανάβουν τους αναπτήρες, λες και βρίσκονται σε συναυλία ροκ σταρ…

Εμπόδιο

Όπως επίσης μαθαίνω ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης θέλει και επιδιώκει να προκηρύξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτισμού στους προβλήτες.

Αλλά ποια είναι η δυσκολία;

Πρώτον το ότι έχει μόλις έξι άτομα διοικητικό προσωπικό. Κι έστω ότι μέσα στην τόση δουλειά αναλάβουν να τρέξουν τον διαγωνισμό. Κι έστω ότι αυτός ολοκληρωθεί.

Απαιτείται, βάση της νομοθεσίας, η συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή του έργου. Και τα άτομα δεν αρκούν.

Άρα ο ΟΛΑ θα πρέπει να αναζητήσει προσωπικό από άλλα λιμάνια…

Και αυτά συμβαίνουν επειδή για να γίνουν προσλήψεις θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ αλλά και για να γίνει διαγωνισμός θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από τα εποπτεύοντα υπουργεία κ.ο.κ.

Αυτά τα ωραία…

—-

Ανησυχία

Οι επιπτώσεις μέχρι τώρα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είναι περιορισμένες. Το πετρέλαιο μπρεντ ανέβηκε, πρόσκαιρα, πάνω από 4% την περασμένη Δευτέρα, στη συνέχεια όμως ακολούθησε ξανά πτωτική τροχιά. Όμως η ανησυχία συνεχίζει να υπάρχει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί…

Προεξόφληση

Συνομιλώντας με στέλεχος της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών μου εξηγούσε πως η προαναφερόμενη διακύμανση δείχνει πως η αγορά έχει προεξοφλήσει τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Για την ακρίβεια έχει προεξοφλήσει τη διάρκεια του!

Αυτό που τον ανησυχεί, όμως, είναι πως η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει τη γενίκευση ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή. Και αν αυτό συμβεί, τότε κανείς δεν ξέρει που θα πάνε οι τιμές.

Ας μην το σκεφτόμαστε όμως….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories