Ο λευκός καπνός δεν υψώθηκε ούτε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων: ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος στον πρώτο γύρο μιας κρίσιμης ψηφοφορίας, βυθίζοντας τον θεσμό σε άλλη μια κρίση.

ΗΠΑ: Το χάος στο Κογκρέσο, η δικαίωση της Fitch και το ορόσημο της 17ης Νοεμβρίου

Ο Τζόρνταν μπορεί πάντως να επιμείνει, ξαναθέτοντας υποψηφιότητα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να καταφέρει κάποια στιγμή να πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο σφυράκι του προέδρου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, βιώνει μια πρωτοφανή παράλυση εδώ και δύο εβδομάδες. Δεν έχει πλέον πρόεδρο, μετά την ιστορική καθαίρεση του Κέβιν Μακάρθι, στις 3 Οκτωβρίου. Έτσι, δεν μπορεί να ασκήσει πολλές από τις εξουσίες της, όπως για παράδειγμα να εγκρίνει μέτρα υποστήριξης για το Ισραήλ ή την Ουκρανία.

Διχασμός

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αν και έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό, είναι διχασμένοι και αδυνατούν να εκλέξουν τον διάδοχο του Μακάρθι. Έπειτα από πολλά παζαρέματα, ο Τζόρνταν, που πρόσκειται στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, είναι τώρα ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το αξίωμα. Όμως συγκέντρωσε μόνο 200 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 217, αφού 20 Ρεπουμπλικάνοι -κυρίως μετριοπαθείς που τον κατηγορούν για ακραίες θέσεις- τον καταψήφισαν.

Οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν για πρόεδρο τον ηγέτη τους, τον Χακίμ Τζέφρις.

Οι κομματικοί αντίπαλοι του Τζόρνταν επισήμαναν ένα αξιοσημείωτο γεγονός: αν και εκλέγεται στο Κογκρέσο από το 2006, ο Τζόρνταν δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να περάσει ούτε μία πρόταση νόμου από όσες προώθησε και θεωρείται ένας από τους λιγότερο παραγωγικούς βουλευτές.

Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμη πολλές ημέρες. Άλλωστε ο Μακάρθι χρειάστηκε 15 γύρους μέχρι να πείσει τελικά τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους να τον ψηφίσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα