Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση περιορίστηκε στην χώρα στο 1,8%, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο -0,1%.

Τον Σεπτέμβριο, πάντα σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,3%. Η εντυπωσιακή μείωση οφείλεται, κυρίως, στον σημαντικό περιορισμό του κόστους της ενέργειας (- 17% στην ελεύθερη αγορά και – 32% στην προστατευόμενη). Οι τομείς που παρουσίασαν αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο, είναι εκείνοι των ακινήτων (+4%), των μέσων μεταφοράς (+4%) και των τροφίμων (5,6%).

Σύμφωνα με τον Μαριάνο Μπέλα, υπεύθυνο της υπηρεσίας ερευνών του Ιταλικού Εμπορικού Συλλόγου Confcommercio, «συνολικά, στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, η μείωση του πληθωρισμού συνεχίζεται με αδιάκοπο και σχετικά σύντομο ρυθμό», αλλά «η θετική αυτή πραγματικότητα τίθεται σε κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εντάσεις της φάσης που διανύουμε».

Τέλος, η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons, θεωρεί ότι «είναι οφθαλμαπάτη» και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για πραγματική μείωση των τιμών, από την στιγμή που ο μόνος μεγάλος περιορισμός κόστους αφορά την ενέργεια, ενώ τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν».

Γερμανία: Στο 3% ο πληθωρισμός, «κολλημένη στη λάσπη» η οικονομία

Αύξηση στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Υποχώρηση στο 2,9% στην ευρωζώνη

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δύο χρόνια, ενώ στην Ελλάδα άλλαξε τροχιά και ανήλθε στο 3,9%, αυξημένος έναντι του Σεπτεμβρίου που είχε κλείσει στο 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Υποχώρηση πληθωρισμού στη Γερμανία

Ταχύτερα από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 3%, το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2021, καθώς η απότομη επιβράδυνση των τιμών σε πολλούς τομείς μείωσε τις πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη

Η πτώση του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη Γερμανία από 4,3% τον Σεπτέμβριο οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας και στη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχανσε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 3,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή