Υπεγράφη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και Κωστή Χατζηδάκη, η ΚΥΑ για την έκτακτη εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας».

EE: Στο άρθρο 19β κολλά η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, «δηλαδή κατά το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, και αφορά στην επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Η απόφαση

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται η μεθοδολογία εφαρμογής του Μηχανισμού, διάφορες παράμετροι, και κάθε ειδικότερη λεπτομέρεια για τον υπολογισμό των ποσών της εν λόγω εισφοράς.

Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς η ΡΑΑΕΥ διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση).

Το ακριβές ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί εντός σύντομου διαστήματος από τη ΡΑΑΕΥ, ανά προμηθευτή, και κατόπιν θα επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη περίοδος υπολογισμού του ποσού έκτακτης εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται, σε τριμηνιαία βάση, μέχρι το πέρας εφαρμογής του Μηχανισμού, την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα έσοδα

«Τα έσοδα από την εισφορά αποδίδονται στη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. ως διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (Τ.Ε.Μ.) για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024 μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων μέτρων για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη», σημειώνει το ΥΠΕΝ.

Η ΚΥΑ υπεγράφη κατόπιν πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η Απόφαση συνυπογράφεται από τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και κ. Θάνο Πετραλιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια