Σε 1,2 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά πρόκειται να δοθεί το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα, με τις αιτήσεις να ξεκινούν τον προσεχή Ιανουάριο.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι το έκτακτο επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα θα δοθεί σε εκείνους που δεν είναι κοινωνικά αλλά ενεργειακά ευάλωτοι και ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης περίπου οι μισοί καταναλωτές θερμαίνονται με χρήση συσκευών που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκυλακάκης: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο. Παράλληλα, θα συνεχίσουν οι ενισχύσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

«Η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ το μήνα ισόποση με το επίδομα θέρμανσης και το συνολικό κόστος είναι 120 εκατομμύρια. Ελάχιστο ποσό το τρίμηνο είναι τα 45 ευρώ και μέγιστο τα 480. Όσοι κάνουν την αίτηση θα βλέπουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Ισχύουν τα κριτήρια επιδόματα θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσων είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, Α, Β και Γ, πρόσθεσε.

Τα τιμολόγια

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Όπως τόνισε ο υπουργός τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική σήμανση: μπλε (σταθερά), πράσινο (ειδικό κοινό τιμολόγιο), κίτρινο (κυμαινόμενα) και τα πορτοκαλί (κοινωνικά).

Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα μεταπέσουν αυτόματα στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο». Αυτό θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.

Δεδομένου ότι το τιμολόγιο αυτό θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την εταιρεία που είναι φθηνότερη.

«Δημιουργήσαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο μεταξύ όλων των προμηθευτών, συνεπώς θα επιτρέπει στους καταναλωτές κάθε μήνα να συγκρίνουν για το ποιος είναι φθηνότερος», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, που είναι τα «δυναμικά» τιμολόγια.
  • Κυμαινόμενα τιμολόγια είναι τα κίτρινα με τα exposed να έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια