
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ουσιαστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες από την έναρξή της, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι NATOικοί σύμμαχοί της άρχισαν να διοχετεύουν στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου τον απαραίτητο οπλισμό και εφόδια για να αμυνθεί.
Ο οπλισμός αυτός έφτασε από τους ελαφρείς αντιαρματικούς πυραύλους και τον φορητό οπλισμό των πρώτων ημερών να περιλαμβάνει μέχρι προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η μεταφορά μέχρι και μαχητικών αεροσκαφών.
Έρχονται οι «ασφαλείς θύλακες» για την παραγωγή αμυντικών μικροτσίπ
Αυτή η κατάσταση κορυφώθηκε μέσα στο 2022 ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τότε, πολλοί αναρωτήθηκαν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και όχι μόνο, με τόσο όγκο οπλισμού να μεταφέρεται στην εμπόλεμη Ουκρανία, αν τελικά υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα στο αμερικανικό οπλοστάσιο για να αποτρέψει μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν. Το ερώτημα αυτό είναι ακόμη πιο επίκαιρο τώρα που το Ισραήλ, ένας άλλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς.

Το «οπλοστάσιο της δημοκρατίας»
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι η Αμερική θα βοηθήσει τους συμμάχους της να αμυνθούν, λειτουργώντας και πάλι ως το παγκόσμιο «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ότι θα ήταν η χώρα μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει ο Μπάιντεν, διερωτάται σε άρθρο του ο Economist, τα όπλα που χρειάζεται για να κρατήσει το λόγο του;
Η αλήθεια είναι, όπως παραδέχεται ο Economist, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν διαφορετικά όπλα στο Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, αλλά όταν οι απαιτήσεις επικαλύπτονται ασκούν πίεση στη διαθεσιμότητα ορισμένων όπλων, με χαρακτηριστικότερη κατηγορία τους πυραύλους των αντιεροπορικών συστημάτων.

Τα αντιεροπορικά
Και οι τρεις σύμμαχοι των ΗΠΑ διαθέτουν αποθέματα πυραύλων για το σύστημα Patriot, ενός ακριβού αλλά αποτελεσματικού πυραυλικού συστήματος, για χρήση εναντίον εισερχόμενων πυραύλων και αεροσκαφών. Διαθέτουν επίσης το Stinger, έναν φορητό πύραυλο που εκτοξεύεται από τον ώμο και είναι ικανός να καταρρίψει αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά ύψη. Σημειώνεται ότι το σύστημα Avenger διαθέτει πυραύλους Stinger σε εκτοξευτή επί οχήματος.
Προφανώς αυτά είναι δοκιμασμένα στη μάχη όπλα, ωστόσο το απόθεμά τους κρίνεται ως περιορισμένο ειδικά σε σχέση με την ένταση των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Ισραήλ και την κατανάλωση πυρομαχικών που γίνεται. Σε μια πρόσφατη αξιολόγηση ο Μαρκ Κάντσιαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, έκρινε ότι ο Patriot είναι «διαθέσιμος αλλά με κάποια όρια», ενώ τα αποθέματα των Stinger και Avenger είναι «εξαιρετικά περιορισμένα», επειδή η ζήτηση γι’ αυτά είναι μεγάλη και τα ανταλλακτικά είναι δύσκολο να βρεθούν.
Τα αντιαρματικά
Άλλο παράδειγμα που επικαλείται ο Economist είναι ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin, ο οποίος επίσης είναι σε έλλειψη, αφού πρώτα «διέπρεψε» στις πεδιάδες της Ουκρανίας εξουδετερώνοντας μεγάλο αριθμό ρωσικών αρμάτων μάχης. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα αμερικανικά φορητά αντιαρματικά περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο της Ταϊβάν και κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια αποτροπής της Κίνας
Και παρόλο που το Ισραήλ έχει λιγότερη ανάγκη για αντιαρματικά όπλα, επειδή η Χαμάς δεν διαθέτει σοβαρό στόλο τεθωρακισμένων, θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στον πόλεμο εντός αστικού ιστού, για παράδειγμα εναντίον οχυρωμένων σημείων, δεδομένης της ακρίβειας στόχευσής τους, σύμφωνα με τον Κάντσιαν.
Αλλά η απόκτησή τους δεν θα είναι εύκολη. Μια ανάλυση του Economist πέρυσι διαπίστωσε ότι η Αμερική μπορεί να έχει δώσει πάνω από το ένα τρίτο των αποθεμάτων της σε πυραύλους Javelin. Το CSIS τώρα υπολογίζει το ποσοστό αυτό στο 40%, καθιστώντας την προμήθειά τους εξαιρετικά περιορισμένη σε ένα σενάριο τριών πολέμων.
Γενική έλλειψη πυρομαχικών
Τα αποθέματα άλλων όπλων που δεν περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση του CSIS έχουν επίσης εξαντληθεί. Για παράδειγμα, τα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών βρίσκονται σε έλλειψη – με τις ΗΠΑ να φέρονται να έχουν εκτρέψει στο Ισραήλ μια παρτίδα που προοριζόταν για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα πολεμικά παίγνια δείχνουν ότι, σε μια σύγκρουση της Ταϊβάν με την Κίνα, η Αμερική θα εξαντλούσε γρήγορα τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων που θα ήταν απαραίτητοι για την απόκρουση μιας θαλάσσιας εισβολής.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα άμυνας πιστεύουν ότι οι ελλείψεις αποτελούν ένδειξη της ανεπαρκούς επένδυσης της Αμερικής σε πυρομαχικά τα τελευταία χρόνια. Η πραγματικότητα των δύο πολέμων -και η πιθανότητα ενός τρίτου- αρχίζει να το αλλάζει αυτό. Η Αμερική αυξάνει τις επενδύσεις στην παραγωγή όλμων, πυροβολικού, πυρομαχικών, συστημάτων προώθησης πυραύλων και της μικροηλεκτρονικής που όλο και περισσότερο μπαίνουν στα σύγχρονα πυρομαχικά. Αυτές οι επενδύσεις μπορεί να βάλουν σε σκέψεις τους αντιπάλους της Αμερικής, σημειώνει ο Economist.
Η Αμερική διαθέτει επίσης επαρκή αποθέματα πολλών άλλων όπλων που είναι δημοφιλή στους συμμάχους της. Ο Κάντσιαν του CSIS υπολογίζει ότι μόνο μια ντουζίνα από τους 100 τύπους όπλων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία από το 2022 και μετά είναι σε έλλειψη. Και ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προς το παρόν, φαίνεται να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό εντός της Γάζας, γεγονός που θα πρέπει να διευκολύνει τις πιέσεις για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια.
Παρ’ όλα αυτά, αν ο κόσμος βυθιστεί περαιτέρω στο χάος, η Αμερική θα κινδυνεύσει να γίνει μια υπερδύναμη υπό πίεση, καταλήγει ο Economist.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές