Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση 2030, αφού κέρδισε την ψηφοφορία στο Παρίσι την Τρίτη.

Σαουδική Αραβία: Καμπάνια για τη διοργάνωση της EXPO 2030

Η υποψηφιότητα του Ριάντ εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους 119 χωρών κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που διοργάνωσε το Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων (Bureau International des Expositions (BIE), ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και επιβλέπει τις Παγκόσμιες Εκθέσεις.

Το Ριάντ ανταγωνιζόταν το Μπουσάν της Νότιας Κορέας και τη Ρώμη της Ιταλίας, οι οποίες έλαβαν 29 και 17 ψήφους αντίστοιχα σε σύνολο 165 αντιπροσώπων που προσήλθαν στην ψηφοφορία.

Όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα στο χώρο, οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας ζητωκραύγασαν και άρχισαν να τραγουδούν.

Η Σαουδική Αραβία εξασφάλισε περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της BIE δεν υπήρχε ανάγκη να οργανωθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.

Η «επίθεση γοητείας» στέφθηκε με επιτυχία

Η νίκη του Ριάντ έρχεται μετά από μια μακρά εκστρατεία για να πείσει τους αντιπροσώπους της BIE μέσω μιας διπλωματικής επίθεσης και πλούσιων εκδηλώσεων, αναφέρει το POLITICO.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στην προσέγγιση άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό υπήρχαν και προτάσεις για επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πέρυσι την υποστήριξη της Γαλλίας στην υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας, μια κίνηση που του απέφερε επικρίσεις από ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά και από ΜΚΟ που διεξάγουν εκστρατεία κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η Παγκόσμια Έκθεση είναι μια ευκαιρία με πολλά χρήματα για την προβολή των εθνών, δημιουργώντας παράλληλα μετρητά, θέσεις εργασίας και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στόχος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι να πείσει τον κόσμο ότι ωθεί μια απόλυτη μοναρχία που διοικείται από τον ισλαμικό νόμο προς μια πιο προοδευτική κοινωνικά κατεύθυνση, αγκαλιάζοντας τομείς αιχμής όπως η πράσινη τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση