Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον πρώτο μισθωτή η Dimand πατάει γκάζι για την έναρξη των εργασιών στο έργο ανάπλασης της πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) στην περιοχή του Βοτανικού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση ανάπτυξης «πράσινων» κτιρίων γραφείων που υλοποιεί αυτή την περίοδο η Dimand. Στην έκταση των περίπου 50 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., εκ των οποίων 47.000 τ.μ. θα αφορούν την επιφάνεια ανωδομής.

Alpha Bank – Dimand: Χρηματοδότηση της IQ Athens για αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτιρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το πρώτο μισθωτήριο συμβόλαιο για τα κτίρια γραφείων έχει υπογραφεί με την εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων AVIS.

Εκτός από τη χρήση γραφειακών εγκαταστάσεων, ένα μικρό τμήμα της ανάπτυξης, που στοχεύει συνολικά στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+, προορίζεται για retail προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καθημερινές ανάγκες των χρηστών των κτιρίων.

Ας σημειωθεί ότι από τα συνολικά 10 κτίρια στο οικόπεδο επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, τα 3 αφορούν σε υφιστάμενα, τα οποία έχουν διατηρηθεί, μετά την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της πάλαι ποτέ Softex, ιδίως όσων είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2015.

Ήδη για τα τρία κτίρια, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ., έχουν ξεκινήσει εργασίες ενίσχυσης του στατικού φορέα (σκελετός).

Το έργο ανάπλασης περιλαμβάνει και 15.000 τ.μ. φύτευσης, ενώ θα κατασκευαστούν και φωτοβολταϊκά 1 MW ώστε να καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων με πράσινη και καθαρή ενέργεια.

Κινητήριο μοχλό για το επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους 152,22 εκατ. ευρώ, αποτελεί η υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 106,44 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Dimand, το έργο πρόκειται να δοθεί προς χρήση το 2025.

Η πίσω αυλή της Αθήνας

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική παρέμβαση αστικής ανάπλασης που υλοποιεί η Dimand στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα σε μια περιοχή, που αν και μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, εξακολουθεί να μην περιποιεί τιμή για την ελληνική πρωτεύουσα.

«Το έχουμε πετύχει στον Πειραιά, με την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Στην Αθήνα, με το Moxy Athens City και την ανακατασκευή του ΜΙΝΙΟΝ και στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το HUB26. Το ίδιο οραματιζόμαστε να κάνουμε και στην περιοχή του Ελαιώνα, με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πράσινου συγκροτήματος γραφείων που θα αποτελέσει καταλύτη στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand.

Η άμεση γειτνίαση των μελλοντικών αναπτύξεων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο σχεδιαζόμενος νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα που θα αποτελέσει υπερσύγχρονο συγκοινωνιακό κόμβο, όπως και το έργο της Διπλής Ανάπλασης με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και του μεγαλύτερου αστικού πάρκου της Αθήνας, έκτασης 215 στρεμμάτων, δημιουργούν νέα δεδομένα για την πολύπαθη γειτονιά.

Οι μεγάλοι παίκτες

Εκτός από το ώριμο έργο αστικής ανάπλασης της Dimand, στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού κι άλλοι μεγάλοι παίκτες του κλάδου του real estate σχεδιάζουν αναπτύξεις.

Η Noval Property δρομολογεί την υλοποίηση τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα. Πρόκειται για επένδυση 117 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή ιδιοκτησία κατείχε και η Premia Properties, το πρώην εργοστάσιο της Soulis σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 10.799 τ.μ. Πριν ένα μήνα η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην πώληση ακινήτου στην εταιρεία Jannec, η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ποτών. Η τιμή πώλησης έφθασε στα 5,5 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση του ακινήτου στα λογιστικά βιβλία της Premia να ήταν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Στην Ακαδημία Πλάτωνος ακίνητο 8.094 τ.μ. διαθέτει και η Reds. Η εταιρεία αναφέρει πως θα προβεί σε ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης του ακινήτου. Η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει, επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις του 9μηνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις