Στο υψηλό εβδομάδας «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του χρυσού, καθώς υποχωρούν το αμερικανικό δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μετά από το σήμα ολοκλήρωσης της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 2.037,72 δολάρια η ουγγιά  μετά από άνοδο 2,4% την Τετάρτη. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  σημείωσαν άλμα 2,7%, στα 2.053,10 δολάρια.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Με αμερικανική φόρα «αντιμετώπισαν» ΕΚΤ και ΒοΕ

«Η περιστερίσια στροφή της Fed έδωσε πολύ ρεαλιστικά το πράσινο φως στις αγορές να τιμολογήσουν έναν πιο επιθετικό κύκλο περικοπών της Fed στον ορίζοντα και αναμένουμε ότι η αγορά θα τρέξει με αυτό» εξηγεί στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities, Ντάνιελ Γκάλι.

«Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για τις τιμές του χρυσού, δεδομένου ότι η ζήτηση των επενδυτών ήταν ένα από τα κομμάτια που έλειπαν για να διατηρηθεί το ράλι σε νέα ιστορικά υψηλά».

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης του χρυσού και επιβαρύνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

Δεκαεπτά από τους 19 αξιωματούχους της Fed προέβλεψαν χαμηλότερα επιτόκια έως το τέλος του 2024, αφού η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν ευρέως.

Οι αγορές αποτιμούν τώρα περίπου 83% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο από τη Fed, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε επίσης τα επιτόκια αμετάβλητα όπως αναμενόταν την Πέμπτη, σηματοδοτώντας το πρόωρο τέλος του τελευταίου εναπομείναντος προγράμματος αγοράς ομολόγων της.

Αλλού, το ασήμι αυξήθηκε κατά 18% στα 24,17 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κατά 2,7% στα 959,145 δολάρια και το παλλάδιο κατά 11,5%, στα 1.107,1167 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities