Την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και της Κλιματικής Κρίσης έθεσε ως προτεραιότητα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2024, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε «Υπάρχει ένα στοιχείο που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Πώς νιώθουν αυτοί τη στιγμή οι Έλληνες; Σύμφωνα με τη Eurostat, 7 στους 10 πολίτες νιώθουν πως είναι φτωχοί», συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι «Τρεις και πλέον φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο». Όπως πρόσθεσε «Υπάρχει πρόβλημα – ελπίζω να συμφωνούμε όλοι σε αυτό. 7 στους 10 κατοίκους της χώρας μας θεωρούν, νιώθουν,
πιστεύουν ότι η προσπάθεια, η εργασία, ο κόπος τους δεν ανταμείβεται αρκετά. Και αυτό ισχύει προφανώς. Μείωση μέσου πραγματικού μισθού κατά 8% την τελευταία τριετία».

Προϋπολογισμός 2024: Το «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα

Οι άδικοι φόροι

Επεσήμανε παράλληλα τα οξυμένα προβλήματα της στεγαστικής κρίσης, των αμοιβών, της ποιότητα ζωής. «Η οικονομική αποταμίευση είναι ένας στόχος ανέφικτος», πρόσθεσε και σημείωσε πως η κυβέρνηση επιβάλλει φόρους «άδικα και άνισα».

Ακόμη ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση σήμερα πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων (από 48,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 62,9 δισεκατομμύρια ευρώ)», για να συμπληρώσει με νόημα: «Από που όμως προκύπτει αυτή η «επιτυχία»; Τα 7 δισεκατομμύρια προέρχονται από τον ΦΠΑ. Από τον καθημερινό φόρο που πληρώνουν οι πολίτες κάθε φορά που βάζουν ένα προϊόν στο καλάθι του super-market, κάθε φορά που γεμίζουν το ρεζερβουάρ της βενζίνης, κάθε φορά που φροντίζουν το σπίτι τους να είναι ζεστό».

Απευθυνόμενος σκωπτικά προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο μειώνει φόρους αλλά «Μερικές φορές κιόλας τους εξαφανίζει. Φτάνει αυτοί που θα έπρεπε να τους πληρώσουν να είναι πλούσιοι και ισχυροί ή να συνδέονται με επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα».

Ποια ανάπτυξη;

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από την Ευρώπη, Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει για την Ελλάδα ένα μοντέλο «φτηνής» ανάπτυξης που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς».

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει τις κρίσεις με μπαλώματα, αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Αδιαφορεί για τους κινδύνους του μέλλοντος. Το 2023 ήταν η χρονιά που η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Αυτό θα είναι το αναπόδραστο μέλλον μας; “Ναι” μας απαντά ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Η ΝΔ παίρνει  ως δεδομένο ότι ο κόσμος που ζούμε είναι ο καλύτερος δυνατός. Μια ολιγαρχία που μας καλεί όλους να κάνουμε υπομονή. Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης δεν δουλεύει. Πέντε χρόνια κοινωνικής μεροληψίας υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων». συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ Νέας Αριστεράς έθεσε τα «τρία μεγάλα θέματα της εποχής»:

-Κλιμάτικη κριση
-Κοινωνικές ανισότητες
-Παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Οι προτάσεις

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «Χρειαζόμαστε μια πολιτική του κατεπείγοντος. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή πορείας. Η Νέα Αριστερά εκπροσωπεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και το σαφές πολιτικό σχέδιο για το που πρέπει να πάει η χώρα. Σχέδιο για την κλιματική δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε η Νέα Αριστερά καταθέτει τη δική της πρόταση για έναν προϋπολογισμό που
υπηρετεί τις ζωτικές ανάγκες της χώρας, θέτοντας 3 πυλώνες ως εξής:

-Πρώτος Πυλώνας. Αναπτυξιακό κράτος. Με πρώτο και κύριο στόχο ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

-Δεύτερος Πυλώνας. Κοινωνικό κράτος. Με πρώτο και κύριο στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων.

-Τρίτος Πυλώνας. Πράσινη Μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία