Τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ ενδέχεται να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προβλέψεις το 2024, χάρη στην ισχυρή οικονομία και την πτώση των επιτοκίων, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs.

Τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών που μετέχουν στη σύνθεση του δείκτη  S&P 500 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5% στα 237 δολάρια φέτος, προβλέπει η ομάδα με επικεφαλής τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή για τις αμερικανικές μετοχές Ντέιβιντ Κόστιν, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αγορές: Το χειρότερο ποδαρικό σε πάνω από 20 χρόνια

H εκτίμηση τους είναι υψηλότερη από τη διάμεση πρόβλεψη των στρατηγικών που παρακολουθεί το Bloomberg και η οποία διαμορφώνεται 231 δολάρια ανά μετοχή.

«Βλέπουμε πιθανή άνοδο στην εκτίμησή μας για τα κέρδη ανά μετοχή που θα οφείλεται στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επιτόκια και στο ασθενέστερο δολάριο, παρά τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν.

Εξετάζοντας τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2023, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι οι εταιρείες του S&P 500 «συνολικά θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών» παρά τον υψηλότερο πήχη σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.

H αμερικανική οικονομία

Τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας παρέμειναν ισχυρά τους τελευταίους μήνες παρά τις ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση.

Τώρα που οι πιέσεις στις τιμές έχουν υποχωρήσει, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιτύχει μια σπάνια «ήπια προσγείωση». Οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και ανταλλαγών στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος, ξεκινώντας με μια πιθανή μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Η αλλαγή στην προβλεπόμενη πορεία των επιτοκίων της Fed προκάλεσε επίσης πτώση του δολαρίου.

Ο Κόστιν αναβάθμισε την άποψή του για τον S&P 500 τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας την πρόβλεψή του για το τέλος του 2024 στις 5.100 μονάδες από τις 4.700 μονάδες που είχε θέσει μόλις τον προηγούμενο μήνα. Τότε, είχε πει ότι η πρόβλεψη για τα κέρδη μπορεί να είναι υπερβολικά συντηρητική, δεδομένων των χαλαρότερων οικονομικών συνθηκών.

Στο τέλος του 2022  προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα κέρδιζε μόλις μερικά εκατοστά και θα έφτανε τις 4.000 μονάδες στο τέλος του 2023. Αυτό τον έκανε έναν από τους πολυάριθμους στρατηγικούς που αρχικά δεν πρόβλεψαν το ράλι 24% που οδήγησε τον δείκτη αναφοράς στις 4.769,83 μονάδες στο κλείσιμο του έτους.

Ο S&P 500 υποχώρησε την πρώτη εβδομάδα του 2024 για πρώτη φορά μετά από 10 εβδομάδες, διακόπτοντας το μεγαλύτερο σερί κερδών των τελευταίων σχεδόν 20 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές