Παρά τις αναγγελθείσες περικοπές σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές, η παραγωγή αργού πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ αυξήθηκε κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 42,73 εκατομμύρια bpd τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς οι παραγωγοί του Ιράκ και της Αφρικής αύξησαν την παραγωγή αργού.

Σύμφωνα με έρευνα της Platts S&P Global Commodity Insights, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚ είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου του να αυξάνεται έως και 160.000 bpd τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σε συνολικά 27,98 εκατομμύρια bpd. Οι δέκα παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, από την άλλη πλευρά, άντλησαν 14,75 εκατομμύρια bpd, μειωμένα κατά 30.000 bpd από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Αγριεύει η μάχη για τα μερίδια αγοράς στο πετρέλαιο – Ο ρόλος των ΗΠΑ [γράφημα]

Ο Δεκέμβριος ήταν ο τελευταίος μήνας των περικοπών του ΟΠΕΚ+ για το 2023, προτού τεθούν σε ισχύ νέες μειώσεις συνολικά περίπου 900.000 bpd τον Ιανουάριο για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η μηνιαία έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή αργού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, αντλώντας συλλογικά 27,88 εκατομμύρια bpd.

Οι μονομερείς αυξήσεις της Σαουδικής Αραβίας

Ο κορυφαίος παραγωγός αργού πετρελαίου του ομίλου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, είδε την παραγωγή του να μειώνεται.

Ενώ η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, ήταν ακόμα περίπου 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022.

Στην τελευταία τους συνάντηση, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή αργού πετρελαίου σε περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως . Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε και πάλι στις μεγαλύτερες περικοπές. Αλλά οι διακοπές παραγωγής σπάνια είναι στιγμιαίες και απαιτούν μια μικρή περίοδο παύσης. Η αύξηση του Δεκεμβρίου μπορεί να υποδηλώνει ότι ο όμιλος δεν θα είναι σε θέση να συμμορφωθεί με τις ποσοστώσεις που καθορίστηκαν για τον Ιανουάριο.

Για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης, ο ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) στις αρχές Φεβρουαρίου , αποκάλυψαν πηγές μέσων ενημέρωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια