Στην πλευρά των αναλυτών που καθησυχάζουν για τις επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή στις τιμές των αγαθών τάσσεται και η Moody’s (όπως και η Commerzbank, δείτε εδώ), καθώς σύμφωνα με την τελευταία της ανάλυση αναμένει ότι ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική θα είναι σχετικά περιορισμένος.

Σε αντίθεση με την αύξηση του κόστους που οφείλεται στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Moody’s εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα απορροφήσουν μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καταναλωτές είναι πιο ευαίσθητοι στις τιμές σήμερα και θα παραμείνουν έτσι λόγω των υψηλών επιτοκίων και της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι εταιρείες έχουν επίσης προσαρμόσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους ως απάντηση στην πανδημία για να είναι πιο ανθεκτικές στις διακοπές.

Moody’s: Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας συμπαρασύρει την πιστοληπτική ικανότητα της περιοχής

 Αυξάνεται (όμως) ο κίνδυνος ατυχήματος

Στις 11 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (Aa3 σταθερό) ξεκίνησαν χτυπήματα κατά των ανταρτών Χούτι της Υεμένης μετά από επιθέσεις σε εμπορικές ακτοπλοϊκές μεταφορές μέσω του στενού Bab al-Mandab. Αν και δεν είναι βασικό σενάριο εκτίμησης, οι κίνδυνοι λανθασμένου υπολογισμού που θα προκαλέσει κλιμάκωση σε πολυμέτωπη στρατιωτική σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις, έχουν αυξηθεί, αναφέρει η Moody’s.

Η συνεχιζόμενη διακοπή του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς και επιμελητείας. Ο οίκος αναμένει ότι αυτό θα βλάψει τις επιχειρήσεις –ή τους καταναλωτές, εάν μεταφερθεί το υψηλότερο κόστος– ειδικά στην Ευρώπη και θα επιδεινώσει τις δυσκολίες εξωτερικής χρηματοδότησης για την Αίγυπτο.

Το βασικό όμως σενάριο για τον οίκο συνεχίζει να περιλαμβάνει ότι η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παραμένει εστιασμένη στη Γάζα, αν και για παρατεταμένη περίοδο. Ταυτόχρονα, αναμένει αντιπαραθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του εναντίον άλλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούτι και της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Αυτές οι «αψιμαχίες» θα συνεχιστούν, με κατά καιρούς σημαντικές ανταλλαγές πυρών. Η κλιμάκωση του αριθμού και της έντασης αυτών των περιστατικών επιφέρει αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου εσφαλμένου υπολογισμού που μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή