Η Blackstone εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι του 2007. Κάτι τέτοιο λίγο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ήταν ευοίωνο, και στις αρχές του 2009 οι μετοχές της εταιρείας είχαν χάσει σχεδόν το 90% της αξίας τους. Μέχρι τη στιγμή που τα δύο άλλα μέλη της τρόικας των ιδιωτικών αγορών της Αμερικής χτύπησαν το κουδούνι, η Wall Street είχε χτυπηθεί. Η KKR εισήχθη στο χρηματιστήριο στις 15 Ιουλίου 2010, την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο Dodd-Frank, αναθεωρώντας τη ρύθμιση των τραπεζών, σύμφωνα με τον Economist.

Wall Street: Καθηλωμένα παραμένουν τα bonus των τραπεζικών στελεχών

Ο Απόλλωνας ακολούθησε οκτώ μήνες αργότερα. Κάθε εταιρεία είπε στους επενδυτές μια παρόμοια ιστορία: τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, η επιχείρηση αγοράς εταιρειών με χρέος, ήταν η ειδικότητά τους.

Οι νέοι βασιλιάδες

Ωστόσο, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, οι επιχειρήσεις των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων άνθισαν – αναδυόμενες ως οι νέοι βασιλιάδες της Wall Street. Οι μεγαλύτεροι βάζουν όλο και περισσότερα χρήματα σε πιστώσεις, υποδομές και ακίνητα. Μέχρι το 2022, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση είχαν φτάσει τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές των Apollo, Blackstone και KKR έχουν αυξηθεί από 420 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία. Χάρη στη διαφοροποίηση των εταιρειών, οι μετοχές τους αυξήθηκαν κατά 67% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 2023, ακόμη και όταν τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν διακοπή των εξαγορών. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν πολλούς επικριτές, αλλά το μοντέλο άντλησης και επένδυσης κεφαλαίων – είτε για την αγορά εταιρειών είτε για δανεισμό σε αυτές – σπάνια ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές. Εάν τα πράγματα πάνε στραβά, τις απώλειες επωμίζονται οι θεσμικοί επενδυτές ενός αμοιβαίου κεφαλαίου και οι ταπεινωμένοι διαχειριστές κεφαλαίων αγωνίζονται να συγκεντρώσουν ξανά χρήματα. Υπάρχει μικρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο ανατρέπουν αυτή τη δυναμική. Οι γίγαντες των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αγοράζουν και συνεργάζονται με ασφαλιστές σε πρωτοφανή κλίμακα, γεγονός που μεταμορφώνει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, καθώς επεκτείνουν τις δανειοδοτικές τους δραστηριότητες και μερικές φορές τους ισολογισμούς τους. Η αγορά 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Αμερικής για σταθερές προσόδους, ένα είδος προϊόντος συνταξιοδοτικής αποταμίευσης που προσφέρεται από ασφαλιστές ζωής, ήταν το επίκεντρο μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η Morgan Stanley, μια τράπεζα, εκτιμά ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν τελικά να επιδιώξουν ασφαλιστικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι αυτό καθιστά τον ασφαλιστικό κλάδο πιο επικίνδυνο, εκθέτοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ίσως ακόμη και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι η επέκταση από τους γίγαντες των ιδιωτικών αγορών μια αρπαγή γης από γρήγορους και χαλαρούς επενδυτές σε μια σημαντική γωνιά της χρηματοδότησης; Ή είναι η επιδιωκόμενη συνέπεια ενός πιο αυστηρά «αστυνομευμένου» τραπεζικού συστήματος;

Ο Απόλλωνας, ο οποίος έχει επάξια τη φήμη για οικονομικές ακροβασίες, δείχνει το δρόμο. Το 2009 επένδυσε στην Athene, μια νεοσύστατη αντασφαλιστική επιχείρηση με έδρα τις Βερμούδες. Μέχρι το 2022, όταν η Apollo συγχωνεύθηκε με την Athene, η επιχείρηση είχε αναπτυχθεί για να πουλήσει περισσότερες σταθερές προσόδους από οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική εταιρεία στην Αμερική. Σήμερα η Apollo διαχειρίζεται περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2023, τα «κέρδη που σχετίζονται με το spread», τα χρήματα που κέρδισε επενδύοντας τα ασφάλιστρα των ασφαλισμένων, ανήλθαν σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών κερδών, σύμφωνα με τον Economist.

Η μίμηση μπορεί να είναι μια κερδοφόρα μορφή κολακείας. Η συνεργασία της KKR με την Global Atlantic, μια ασφαλιστική εταιρεία που ολοκλήρωσε την αγορά της αυτόν τον μήνα, μοιάζει με το στοίχημα της Apollo. Η Blackstone, εν τω μεταξύ, προτιμά να παίρνει μειοψηφικά μερίδια. Τώρα διαχειρίζεται 178 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλιστικών περιουσιακών στοιχείων, εισπράττοντας παχυλές αμοιβές. Η Brookfield και η Carlyle έχουν υποστηρίξει μεγάλες αντασφαλιστικές εταιρείες με έδρα τις Βερμούδες. Η TPG συζητά συνεργασίες. Συμμετέχουν επίσης μικρότερες επιχειρήσεις επενδύσεων. Συνολικά, οι ασφαλιστές ζωής που ανήκουν σε επενδυτικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και η κυκλοφορία δεν ήταν εντελώς μονόδρομος. Τον Νοέμβριο η Manulife, μια καναδική ασφαλιστική εταιρεία, ανακοίνωσε μια συμφωνία για την εξαγορά της CQS, ενός ιδιώτη επενδυτή πιστώσεων.

Ένας δύσκολος «γάμος»

Τα δεινά της Eurovita, μίας ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας, προήλθαν από την κακή διαχείριση ενεργητικού-παθητικού και όχι από επενδύσεις σε ιδιωτικό χρέος. Είχε ιδιαίτερα αδύναμη προστασία για να εμποδίσει τους ασφαλισμένους να αποσύρουν χρήματα και η επένδυση του Cinven έγινε μέσω ενός κλασικού ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, όχι μέσω συνεργασιών, αντασφαλιστικών συναλλαγών ή συμφωνιών ισολογισμού που αναλήφθηκαν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Παρ ‘όλα αυτά, σύμφωνα με τον Andrew Crean της Autonomous, μιας ερευνητικής εταιρείας, υπήρξε μια «απτή ανατριχίλα» στη στάση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών απέναντι στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ασφαλιστικό κλάδο μετά την πανωλεθρία, σύμφωνα με τον Economist.

Πρέπει να αναμένονται περισσότερες εκρήξεις; Η ταχύτητα του γάμου του κλάδου ασφάλισης ζωής με το ιδιωτικό κεφάλαιο τους καθιστά δύσκολο να αποκλειστούν. Ο ανταγωνισμός για περιουσιακά στοιχεία μπορεί να δελεάσει ορισμένες επιχειρήσεις ιδιωτικών αγορών να προχωρήσουν πέρα από τις ετήσιες προσόδους σε υποχρεώσεις λιγότερο κατάλληλες για τις στρατηγικές τους. Σε περίπτωση κατάρρευσης ενός ασφαλιστή, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να γίνει αισθητός σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αναζωογονήσει τον ασφαλιστικό κλάδο, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λόγους να ανησυχούν ότι τον καθιστούν επίσης λιγότερο ασφαλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ