Στη Γάνδη του Βελγίου μεταβαίνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του άτυπου Eurogroup και ECOFIN.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών.

Αργότερα την ίδια ημέρα, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ECOFIN, κατά την οποία η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της ενθάρρυνσης της συμμετοχή των μικροεπενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε συνδυασμό και με την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης σε θέματα οικονομίας.

Η συνεδρίαση του ECOFIN θα συνεχιστεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου με ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στον οποίον έχει ανατεθεί η προετοιμασία σχετικής Έκθεσης.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα κυριότερα σημεία της ατζέντας

Το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών αγορών

Σύμφωνα με την προσέγγιση που συμφωνήθηκε από το Eurogroup τον Μάιο του 2023, οι υπουργοί θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις κύριες πτυχές μιας δήλωσης που θα εγκριθεί τον Μάρτιο με σκοπό τον εντοπισμό τομέων σύγκλισης.

Μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής . Η Irene Tinagli, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση.

Οικονομικές προβλέψεις χειμώνα 2024 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Το Eurogroup θα ενημερωθεί για τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Σλοβακίας, στο οποίο αναμένεται να δώσει συνέχεια η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία