Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το οποίο αφορά ζητήματα όπως τα τεστ ανθεκτικότητας, οι τεχνολογικοί κίνδυνοι, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση κρίσεων, η εποπτεία των Ιδρυμάτων Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Δάνεια: Αρνητική κατά 4,47 δισ. ευρώ η πιστωτική επέκταση τον Ιανουάριο

Το Μνημόνιο υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στελεχών της ΤτΕ στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της οποίας «επιβεβαιώθηκε η ισχυρή σχέση και συνεργασία της ΤτΕ με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η επίσκεψη του Διοικητή περιλάμβανε επίσης παραγωγικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στον χρηματοοικονομικό τομέα.

«Μια κομβική στιγμή»

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια κομβική στιγμή. Όχι μόνο ενισχύει τους ήδη στενούς μας δεσμούς αλλά ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς που είναι σημαντικοί για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε σχετικά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου. «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο οι σχέσεις μας είναι άριστες, και την αντιπροσωπεία της ΤτΕ για την επίσκεψή τους και προσβλέπω στην εποικοδομητική υλοποίηση των σημαντικών πρωτοβουλιών που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας καθώς ως εποπτικές Αρχές έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικά κοινά τεχνικά ζητήματα στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό πεδίο και είμαστε πεπεισμένοι πως με τέτοιες εποικοδομητικές προσπάθειες θα τα καταφέρουμε».

Ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρέθηκα μαζί με την Υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στην Κύπρο και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι αδελφά ιδρύματα, καθώς στη διαχρονικά στενή τους συνεργασία, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, αντανακλάται και η αδελφική σχέση των δύο λαών. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών και αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας μου με τον Κύπριο ομόλογό μου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο μετέχουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): «Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;»
Οικονομία |

«Τώρα είναι η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» - Οι εκτιμήσεις του Βασίλη Ψάλτη στο Φόρουμ των Δελφών

Γιατί πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την εκπαίδευση - Πώς θα επιτευχθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς όφελος της κοινωνίας