Με μικρές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να χαλάει τη θετική εβδομαδιαία εικόνα, αλλά ούτε και να χάνει τα επίπεδα των 1.420 μονάδων, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε.

Wall Street: Στη σκιά των ιστορικών υψηλών και της New York Community Bancorp

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 1.422,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.421,03 μονάδων (-0,26%) και 1.427,37 μονάδων (+0,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,1 εκατ. τεμάχια αξίας 16,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,25% στις 3.454,66 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.435,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 1.238,76 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε ήπια θετικά την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 0,67%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,51%.

Καύσιμα ανόδου

Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υψηλά 13 ετών, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η δεκαπενθήμερη αναμονή ενόψει του ποσοστού διάθεσης της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ δεν στοίχησε σε μονάδες, η αγορά βρήκε στηρίγματα σε αποτελέσματα και το κυκλικό ενδιαφέρον υποστήριξε καινούργιες ιδέες και από το χώρο των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της αγοράς, εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα. Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας εισηγμένης θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την αγορά δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου ή και της αγοράς.

Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει είναι Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το εγχείρημα αποεπένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία πριν καν ξεκινήσει λόγω της πρόσφατης υπερκάλυψης και μετέπειτα καλής χρηματιστηριακής πορείας των προηγούμενων εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών. Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές βάζοντας πλάτη σε μια δυνητική διόρθωση. Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές
δεκάδες εκατομμύρια αλλά σε δις ευρώ.

Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια
πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της απασχόλησης την ερχόμενη Παρασκευή και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις 12 Μαρτίου τα οποία θα κρίνουν και την ετυμηγορία της FED για τα επιτόκια στις 20 Μαρτίου. Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος και το κυριότερο υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό μίγμα νέων για να υποστηρίξει μια αυτόνομη άνοδο στην εγχώρια αγορά.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το μοτίβο συσσώρευσης, η εβδομάδα κινήθηκε κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης μικρότερο του 2%. Χωρίς να απειληθούν κομβικές τεχνικές ζώνες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και κάτω από τις 1.400 μονάδες χωρίς ωστόσο να προβληματίσει αφού οι αγοραστές είχαν σε όλες τις συνεδριάσεις τον τελευταίο λόγο.

Το αργό τέμπο της αγοράς έδειξε να αντιστρέφεται την Πέμπτη με ικανοποιητικές συναλλαγές επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη στις 1424,77 μονάδες που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο του 2024. Οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει υπεργορασμένες ζώνες και μάλιστα με διάρκεια.

Ο MACD παραμένει πουλημένος από τις 23 Φεβρουαρίου χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει την συγκατάθεση άλλων δεικτών ή κινητών μέσων. Η ανοδική τάση αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1.431).

Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1460 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς διόρθωσαν μετά το ράλι, κλείνοντας στο -2,26% και -2,06% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Εθνική.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 3,38%, με τις Cenergy, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Aegean, Quest και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τιτάν, Μυτιληναιος, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες