Με προεξοφλημένη από την αγορά την επιτυχία του εγχειρήματος ξεκινά σήμερα η διαδικασία για την αποχώρηση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς, με τη διάθεση του 27% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μετά τη χθεσινή έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την ελληνική δημόσια προσφορά, σήμερα στις 10 το πρωί ανοίγουν τα δύο βιβλία για θεσμικά χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό, καθώς και για εγχώριους και ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα. Θα κλείσουν την ερχόμενη Τετάρτη στις 4 το απόγευμα.

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Αυτοί είναι οι όροι του placement της Πειραιώς

Οι όροι του placement

Σύμφωνα με τους όρους του placement, θα διατεθεί το 22% έως το 27% των μετοχών της τράπεζας, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 3,7 και 4 ευρώ ανά τίτλο.

Η πώληση δηλαδή θα γίνει είτε με χαμηλό discount, έως -7,2% ή ακόμη και με οριακό premium, σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στο ΧΑ (3,986 ευρώ).

Η τελική τιμή θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί το επόμενο τριήμερο και θα ισχύσει για το σύνολο των επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, η κατανομή του 25,3% των μετοχών της τράπεζας θα γίνει ως εξής: το 85% θα καταλήξει σε θεσμικούς επενδυτές μέσω της διεθνούς προσφοράς και 15% μέσω του ελληνικού βιβλίου.

Ωστόσο, το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να αυξήσει την προσφορά κατά 62,51 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 1,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, εφόσον προκριθεί η πλήρης ρευστοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου (27%).
Σε αυτή την περίπτωση η κατανομή θα γίνει ως εξής: το 88% περίπου των μετοχών του ΤΧΣ θα διατεθούν στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 12% στην Ελλάδα.

Ισχυρή ζήτηση

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ζήτηση που θα εκδηλωθεί αναμένεται ισχυρή, υπερκαλύπτοντας την προσφορά, με βάση τις επαφές των συμβούλων του ΤΧΣ με επενδυτές τα προηγούμενα 24ωρα.

«Το θέμα δεν είναι αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ, αλλά ποιος θα είναι ο βαθμός υπερκάλυψης», υποστηρίζουν.
Όπως λένε, οι προσφορές αναμένεται να κινηθούν στη ζώνη του 8 – 10 δισ. ευρώ, με την υπερκάλυψη να φτάνει ή και να ξεπερνά τις 8 φορές, κινούμενη σε επίπεδα αντίστοιχα του πρόσφατου placement για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Με αυτά τα δεδομένα, θα επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό της κρατικής συμμετοχής στην τράπεζα, με τα έσοδα για το δημόσιο να κυμαίνονται μεταξύ 1,25 και 1,35 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση στην Ευρώπη μέσω δημόσιας προσφοράς από το 2017.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα ισχυρά αποτελέσματα του 2023, οι προοπτικές για την καθαρή κερδοφορία της περιόδου 2024 – 2026, που σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς θα προσεγγίσει αθροιστικά τα 3 δισ. ευρώ και η επιστροφή της στην εποχή των μερισμάτων, καθιστούν τον ελληνικό όμιλο μία ελκυστική επενδυτική επιλογή.

Σειρά παίρνει η Εθνική

Μετά την ολοκλήρωση του placement, το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει διαδοχικά μέσα σε λίγους μήνες από το μετοχικό κεφάλαιο των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και θα κατέχει μόνον το 18% της Εθνικής Τράπεζας μετά το επιτυχημένο placement του περασμένου Νοεμβρίου για το 22% των μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το ταχύτερο δυνατόν η εκκίνηση της διαδικασίας και για τις υπόλοιπες μετοχές στην ΕΤΕ.
Εκτιμάται ότι μέχρι το φθινόπωρο, η πλήρης αποκρατικοποίηση των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου θα έχει ολοκληρωθεί. Κι αυτό διότι:

Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο καλείται να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ για να στείλει ένα ακόμη σήμα επιστροφής του τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα

Δεύτερον, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος οι συνθήκες στις αγορές να επιδεινωθούν, δυσχεραίνοντας τους όρους διάθεσης του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

Τρίτον, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ταχύτητες μεταξύ συστημικών ομίλων. Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο συνεπάγεται μία σειρά από δικαιώματα για το δημόσιο, τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Τέταρτον, με τις επικείμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα αρθεί η ασυλία των τραπεζικών στελεχών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις