Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το placement της Πειραιώς, γεμίζοντας ικανοποίηση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση. «Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν, δίνοντας βροντερό παρών», λένε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική, σημειώνουν, είναι η περίπτωση του νορβηγικού fund, Norges του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο που εμφανίζεται στη λίστα όσων συμμετείχαν.

Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών – Στα 4 ευρώ η τιμής διάθεσης

Συνολικά σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν από Έλληνες και ξένους επενδυτές οδηγούν σε υπεκάλυψη του placement κατά 10 και πλέον φορές (λέγεται πως συγκεντρώθηκαν 14 δισ. ευρώ περίπου) ενώ η τιμή διάθεσης «κλείδωσε» στα 4 ευρώ. Κάτι που δεν περίμενε κανείς όταν ξεκινούσε η διαδικασία του book building.

«Όχι μόνο δεν γίνεται με discount η πώληση των μετοχών, αλλά υπάρχει ένα premium έστω και μικρό», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν. Σπεύδουν μάλιστα να προσθέσουν πως σε σύγκριση με την Εθνική, η διάθεση των μετοχών της Πειραιώς γίνεται σε καλύτερη αποτίμηση (valuation).

Η «νύχτα» της κατανομής

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις για την κατανομή των μετοχών. «Θα είναι μια μακρά και δύσκολη νύχτα», αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι πέφτουν διάφορες σκέψεις, με τους ιθύνοντες να κάνουν στην ουσία face control σε αρκετές προσφορές που κατατέθηκαν στο βιβλίο.

Το πρώτο «σετ» των σεναρίων αφορά στην κατανομή του 22% της τράπεζας. Από τις 337,6 εκατ. μετοχές, το 85% αυτών, δηλαδή 275 εκατ. μετοχές, σχεδιάζεται να δοθούν σε μακροπρόθεσμους επενδυτές (κυρίως θεσμικούς), με στόχο να ενισχυθεί η μετοχική βάση της τράπεζας, και φυσικά να μην υπάρξουν αναταράξεις στην πορεία.

Μάλιστα, όπως μας σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή, η είσοδος νέων κωδικών παίζει ρόλο, δεδομένου ότι δημιουργεί μια βάση άμυνας στα 4 ευρώ, θωρακίζοντας σε μεγάλο βαθμό την τιμή της μετοχής.

Τα υπόλοιπα 41,6 εκατ., δηλαδή το 15% του προς διάθεση 22% αφορούν ελληνικούς κωδικούς, οι οποίοι εν τέλει θα συνεισφέρουν περί τα 165 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Οι «ελληνικές» προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, επιταχύνθηκαν κυρίως στο τελευταίο 6ωρο της διαδικασίας του book building και ήταν πιο φειδωλές σε σχέση με τα placement που προηγήθηκαν, καθώς ο συντελεστής κατανομής ήταν πολύ μικρός.

Που θα πάει το υπόλοιπό 5%

Τους ιθύνοντες επίσης απασχολεί σημαντικά η διάθεση του υπόλοιπου 5%, ποσοστό που αν και βρισκόταν στο τραπέζι αποφασίστηκε να δοθεί αφού εκκίνησε η διαδικασία λόγω της τεράστιας ζήτησης που εκδηλώθηκε.

Πόσα βάζει στα ταμεία το Δημόσιο

Συνολικά τις επόμενες ημέρες στους «λογαριασμούς» του Ελληνικού Δημοσίου από την πώληση των μετοχών της Πειραιώς αναμένεται να εισέλθει το ποσό των 1,35 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις