Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next e.GO Mobile με έδρα το Άαχεν, η οποία το 2020 είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων στην Ελλάδα. Στελέχη της εταιρείας μάλιστα είχαν υπογράψει το 2020 μνημόνιο συναντίληψης με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αιτίες που οδήγησαν στη δεύτερη πτώχευση

Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη φορά που η εν λόγω εταιρεία καταθέτει αίτηση πτώχευσης. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Απρίλιο του 2020, με την επιχείρηση και τους 400 υπαλλήλους της να διασώζονται τότε από ολλανδικό όμιλο.

Τέσσερα χρόνια μετά η e.Go βρέθηκε να παλεύει με μια κακή χρηματιστηριακή αποτίμηση, με αποτέλεσμα να υποφέρει από έλλειψη κεφαλαίων. Οι περίπου 320 εργαζόμενοι της εταιρείας εργάζονται με μειωμένο ωράριο εδώ και αρκετό καιρό.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας κατέρρευσε μέσα σε έξι μήνες. Οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς βραχυχρόνιας εργασίας πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ τώρα το συνδικάτο IG Metall προσπαθεί να βοηθήσει στην εξεύρεση νέου επενδυτή.

Στα τάρταρα οι πωλήσεις

Όπως αναφέρει το δημόσιο γερμανικό δίκτυο WDR, η τραγική κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η εταιρεία οφείλεται στον μικρό αριθμό πωλήσεών της, καθώς έχει καταφέρει πουλήσει μόλις 1.350 οχήματα μέχρι σήμερα. Οι ελπίδες είχαν εναποτεθεί στο νέο μοντέλο E.wave X, το οποίο προωθούσε ο Βραζιλιάνος αστέρας του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ.

Η e.Go ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή του RWTH Γκύντερ Σουχ, ο οποίος θεωρήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα των προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία. Ο Σουχ αποχώρησε από την εταιρεία το 2021.

Ο όμιλος ND και η οικογένεια Ντεστάνι

Μετά την κρίση του 2020, το σύνολο των εργασιών της e.Go πέρασε στον ολλανδικό επενδυτικό όμιλο ND Industrial.

Ο όμιλος ND ιδρύθηκε από τον Ναζίφ Ντεστάνι, γιο του Λαζίμ Ντεστάνι, αλβανικής καταγωγής επιχειρηματία με καταγωγή από το Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας που μετανάστευσε οικογενειακώς στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970.

Μέσω της ND μεταξύ άλλων η οικογένεια Ντεστάνι ελέγχει την Ecolog International, μια πολυεθνική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η διαχείριση εγκαταστάσεων και το περιβάλλον. Η Ecolog έχει την έδρα της στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έχει παρουσία σε 5 ηπείρους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η Ecolog International ιδρύθηκε το 1999, όταν ο Ναζίφ Ντεστάνι συνειδητοποίησε ότι δεν παρέχονταν υπηρεσίες πλυντηρίου στους Γερμανούς στρατιώτες που επιχειρούσαν στο Κόσοβο με την αποστολή του ΝΑΤΟ. Η εταιρεία του λοιπόν ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες πλυντηρίου για τις γερμανικές δυνάμεις. Κατέληξε να αποτελεί έναν πολυεθνικό κολοσσό, που παρέχει μεγάλη γκάμα υπηρεσιών προς κυβερνήσεις, εμπορικές οντότητες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green