Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, με συνολική περικοπή κατά 100 μονάδες βάσης, προαναγγέλλει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι δυνατή».

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη»: «Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μέτριες», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Στουρνάρας: Εκτιμώ ότι τα επιτόκια δεν θα επανέλθουν σε μηδενικά επίπεδα

Διαφωνίες στην ΕΚΤ

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι απόψεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος εντάσσεται στο στρατόπεδο των «περιστεριών» του φάσματος πολιτικής της ΕΚΤ, δεν βρίσκουν σύμφωνα μέχρι στιγμής άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία υποστήριξαν το επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα.

Καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή βυθίζεται πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. Πάντως ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι «διαφορές απόψεων εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πολύ μικρότερες από την εικόνα στα μέσα ενημέρωσης».

Πριν από την Fed

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας προ 15νθημέρου στο Bloomberg, είχε τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της τον Αύγουστο και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ: «Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική. Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Μέχρι στιγμής, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».

Με βάση το πρόγραμμα, η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 11 Απριλίου, στις 6 Ιουνίου και στις 18 Ιουλίου. Ακολουθούν οι διακοπές του Αυγούστου, και ξανασυνεδριάζει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Στουρνάρας είναι γνωστός για τη σύγκλισή του με τα περιστέρια της κεντρικής τράπεζας, όπως γράφει το Bloomberg, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με περισσότερα γερακίσια μέλη στην ανάγκη να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.

«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 — αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη και οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία