Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού καθώς ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που τροφοδοτείται από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε έως και στα 2.259,69 δολάρια η ουγγιά νωρίς τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 1,3% από το κλείσιμο της Πέμπτης, μετά από μια σειρά κορυφών στις πρόσφατες συνεδριάσεις.

Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον υποκείμενο πληθωρισμό – ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – υποχώρησε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, όταν πολλές αγορές ήταν κλειστές. Αυτό ενισχύει τα επιχειρήματα για μείωση του κόστους δανεισμού, αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί έναν επιφυλακτικό τόνο.

Χρυσός: Προστασία ή επένδυση; Η μεγάλη ευκαιρία του να λάμψει και τη νέα δεκαετία

Ένας πλήθος καταλυτών έχει ανεβάσει την τιμή του χρυσού κατά περίπου 14% από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η προοπτική νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έχουν στηρίξει το ράλι. Υπήρξαν επίσης ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Κίνα, αλλά και την Τουρκία.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, και συγκεκριμένα τα σχόλια του Πάουελ, έχουν δώσει μια περαιτέρω ώθηση στον χρυσό, με την αγορά να πείθεται όλο και περισσότερο ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο», ανέφερε στο Bloomberg, ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Κινεζική ζήτηση

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 1,2% στα 2.257,61 δολάρια η ουγγιά . στη Σιγκαπούρη, μετά από άνοδο 3% την περασμένη εβδομάδα.

Η ζήτηση χρυσού στην Κίνα ήταν έντονη τα τελευταία τρίμηνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προσθέσει σημαντικούς όγκους χρυσού στα αποθέματά της, ενισχύοντας τις συμμετοχές σε καθέναν από τους τελευταίους 16 μήνες. Επιπλέον, η αγορά χρυσού κερδίζει σε δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων Κινέζων.

Οι θετικές προοπτικές του μετάλλου έχουν επικυρωθεί από πληθώρα κορυφαίων τραπεζών. Μεταξύ αυτών, η JPMorgan Chase & Co. είπε τον περασμένο μήνα ότι το μέταλλο ήταν η Νο. 1 επιλογή της στις αγορές εμπορευμάτων και ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια η ουγγιά φέτος. Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι βλέπει δυνατότητες για 2.300 δολάρια η ουγγιά, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities