Υποστηρικτικά λειτούργησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να αντιδράσουν αποφασιστικά και να επιστρέψουν ξεκάθαρα σε ανοδική τροχιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,33%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 7.937 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,50% στις 18.373 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,29% στις 8.153 μονάδες.

Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις μετά τη διήμερη βουτιά

Οι αγορές έλαβαν κάποιες στηρίξεις από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν πτώση στο 2,4% τον Μάρτιο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Έτσι, παραμένει το σενάριο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Παρόλα αυτά, στο επίκεντρο παρέμεινε η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία τις προμήθειες αργού και καυσίμων, μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στα ρωσικά διυλιστήρια και την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να δημιουργούν αβεβαιότητα για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της IG, Yeap Jun Rong, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν σε υψηλό πέντε μηνών, με την τάση να διατηρείται ανοδική.

Στα μάκρο της ημέρας, οι συνολικές πωλήσεις των βρετανικών σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 23 Μαρτίου, καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού ενθάρρυνε τους καταναλωτές να αυξήσουν τις αγορές τους, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου. Η αύξηση ήταν ελαφρώς ισχυρότερη από την άνοδο 5,3% που αναφέρθηκε έναν μήνα νωρίτερα.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο, χωρίς μεταβολές σε σχέση με το ποσοστό του Ιανουαρίου και μειωμένο από το 6,6% που είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,0%, αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσγειώθηκε στις στηρίξεις

Όχι μόνο δεν κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά με τη σημερινή του βρέθηκε σε κρίσιμη τεχνικά ζώνη, η οποία αν χαθεί θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι του έδωσαν σήματα μείωσης του ρίσκου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.383,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.378,93 μονάδων (-1,07%) και 1.395,84 μονάδων (+0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 127,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,74% στις 3.328,73 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.294,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1.163,72 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές