Σε… συνεχή επαφή με Έλληνες και ξένους επενδυτές βρίσκεται η Prodea, προκειμένου τη διάθεση μετοχών της εταιρείας. Αυτό αναφέρουν στον «ΟΤ» καλά πληροφορημένες πηγές, τονίζοντας πως το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια αύξησης του free float (ελεύθερη διασπορά) σε επίπεδα πολύ πάνω από το 20% και να υπερβεί τα όρια που θέτει ο νόμος.

Επιδίωξη της εταιρείας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι σε πρώτη φάση να υπερβεί και τυπικά το ποσοστό του free float το 20%, μέσα από την προσέγγιση αρχικά υφιστάμενων και στη συνέχεια υποψήφιων νέων μετόχων. Προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με εγχώρια family offices που δυνητικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό κάτω του 5%.

Τα σχέδια της Prodea στους κλάδους των data centers και του τουρισμού πολυτελείας

Σε επόμενη και όταν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η διενέργεια ενός placement για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, πιθανότατα και μέσα στην τρέχουσα χρήση. Εκτιμάται πως μια εταιρεία με το μέγεθος της Prodea μπορεί να διευρύνει την ελεύθερη διασπορά στα επίπεδα του 40% έως 50%.

Τα υψηλά επιτόκια και η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα αποκλιμάκωσής τους αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα. Μάλιστα, η αναπάντεχη «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή με το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ επαναφέρει τους φόβους για την πορεία του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι της Prodea όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

Η στρατηγική ανάπτυξης

Όσον αφορά στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, η εταιρεία εστιάζει στον τουρισμό, στην ανάπτυξη «πράσινων» γραφείων και στα logistics. Κλάδοι που υπάρχουν ευκαιρίες και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των data centers.

«Μας ενδιαφέρει πολύ ο τομέας των data centers» δήλωσε πρόσφατα στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρις Καρυτινός σημειώνοντας ότι η εταιρεία διερευνά τα πιθανά locations έχοντας ήδη ζήτηση από ξένους operators. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι λόγω του μεγέθους της επένδυσης (σ.σ. κάθε MW αντιστοιχεί σε 10 εκατ. ευρώ, π.χ. ένα data center δυναμικότητας 20 MW αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ) λίγοι θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν στην Ελλάδα περί τα 1,2 δισ. δολ. για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8,8% έως και το 2028.

Η Prodea είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ενεργητικό άνω των 3 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτελείται με πάνω από 330 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα, αλλά επίσης επεκτείνεται γρήγορα και στον τομέα των εμπορικών αποθηκών, τον ξενοδοχειακό και τον οικιστικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις