
Η Κίνα φαίνεται ότι χάνει τη λάμψη της ως κορυφαία χώρα για επενδύσεις καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και στρέφονται προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, την οποία παραθέτει το Bloomberg.
Μόνο το 13% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα νωρίτερα φέτος θεωρούσαν τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό για επενδύσεις, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων το 2010 και από 27% το 2021. Οι εταιρείες ήταν πιο αισιόδοξες για την ανάπτυξη στην Κίνα τότε, αλλά τώρα αλλάζουν επενδύσεις όλο και περισσότερο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της «αποσύνδεσης» μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών καθώς και για την εξεύρεση ευκαιριών αλλού, σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Κίνα vs ΗΠΑ: Οι 3.000 εμπορικοί περιορισμοί που απειλούν την οικονομία – Τι λέει το ΔΝΤ
Οι ζοφερές απαντήσεις υπογραμμίζουν την φθίνουσα ελκυστικότητα της Κίνας προς τις ξένες εταιρείες παρά τη δέσμευση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο να λάβει περισσότερα μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι αυτή η αντίληψη για τα ζητήματα στην εγχώρια οικονομία αρχίζει τώρα να αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αρχίζουν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους».
Δυσκολίες
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έγινε πιο δύσκολη το 2023, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά η ερώτηση το 2014. Ο κατασκευαστικός τομέας ανέφερε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λέγοντας ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού γέρνουν περισσότερο υπέρ των εγχώριων ανταγωνιστών.
Πλήθος ξένων ηγετών από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μέχρι την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραπονέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Πεκίνο για την άνιση μεταχείριση των υπερπόντιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εντείνει μια εκστρατεία κατά των εμπορικών και οικονομικών πρακτικών της Κίνας, αμφισβητώντας ιδίως τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και την προσπάθεια αναζωογόνησης της ανάπτυξης πλημμυρίζοντας τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και του χάλυβα.
Απηχώντας αυτές τις ανησυχίες, πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών της ΕΕ στην Κίνα δηλώνουν ότι βλέπουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε όλες τις βιομηχανίες, με το ζήτημα πιο έντονο στους τομείς των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το αναφέρουν ως υπερβολικές επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγική ικανότητα και έλλειψη ζήτησης στο εσωτερικό της Κίνας, λέγοντας ότι η υπέρβαση μειώνει τις τιμές και αυξάνει την ανταγωνιστική πίεση στη χώρα.
Οι νέοι δασμοί
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απείλησαν με νέους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι παρέχει παράνομη οικονομική στήριξη στη βιομηχανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες του μετά από μια συνάντηση με τον Σι στο Παρίσι.
Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η βιομηχανία της είναι ανταγωνιστική λόγω της καινοτομίας και όχι των κρατικών επιδοτήσεων.
Οι διφορούμενοι κανόνες και το απρόβλεπτο νομικό περιβάλλον παραμένουν κορυφαία ρυθμιστικά εμπόδια, σύμφωνα με την έρευνα. Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είδαν τους νόμους που σχετίζονται με τα δεδομένα ως κύρια ανησυχία, αν και η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προτού η Κίνα αποσύρει τους νέους κανόνες που διέπουν τις διασυνοριακές ροές δεδομένων.
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της Κίνας εντάθηκαν το 2024, με το 55% των ερωτηθέντων να την κατατάσσουν μεταξύ των τριών κορυφαίων επιχειρηματικών προκλήσεων σε σύγκριση με μόλις 36% το προηγούμενο έτος. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να μειώσουν το κόστος, με μία στις τέσσερις από αυτές τις εταιρείες να θέλει να το κάνει μειώνοντας τον αριθμό εργαζομένων.
Μόνο το 42% δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα το 2024. Αυτά τα μέτρα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω τα οικονομικά δεινά της χώρας, ανέφερε το επιμελητήριο.
Καθώς η ελκυστικότητα της Κίνας ως επενδυτικού προορισμού εξασθενεί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει αναδειχθεί ως ο κύριος δικαιούχος των ανακατευθυνόμενων χρημάτων, ακολουθούμενη από την Ευρώπη, την Ινδία και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ