Πινγκ πονγκ με τον ΦΠΑ

Θα έχετε παρατηρήσει υποθέτω ότι γίνεται ένα ιδιόμορφο παιχνίδι πινγκ πονγκ με τον ΦΠΑ. Εδώ και αρκετό καιρό. Το οποίο κορυφώθηκε στη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή. Η αντιπολίτευση ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ως μέτρο για τον περιορισμό της ακρίβειας και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί η μείωση δεν θα περάσει στην κατανάλωση – δηλαδή θα την «φάνε» η βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Φωτογραφίζοντας ευθέως αυτούς τους δύο παράγοντες της αγοράς ως τους υπεύθυνους για την ακρίβεια!

Τα δημόσια έσοδα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πράγματι δεν πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο! Κι ο λόγος είναι απλός: τα δημόσια έσοδα που θα λείψουν από την μείωση της έμμεσης φορολογίας, πρέπει από κάπου να αντικατασταθούν. Δηλαδή από την άμεση φορολογία! Πως όμως θα γίνει αυτό, που ο κ. Μητσοτάκης κάνει συνεχώς λόγο για μείωση φόρων; Αυτό δεν παίζει….

Λιανεμπόριο και βιομηχανία

Από την άλλη πλευρά η αγορά έχει «βγει στα κάγκελα», διότι πρωτίστως το Μέγαρο Μαξίμου την έχει βρει ως «εξιλαστήριο θύμα». Εδώ και κάποιο διάστημα καταρχήν το λιανεμπόριο – είναι πρόσφατες οι αναφορές του προέδρου της ΕΣΕ κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη – έχει ζητήσει μετ΄ επιτάσεως την μείωση του ΦΠΑ. Και φυσικά εισέπραξε άρνηση. Όμως με το λιανεμπόριο ευθυγραμμίστηκε προ ημερών και η βιομηχανία. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Γιάννης Γιώτης, ζήτησε και αυτός – παρόντος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη – την μείωση του ΦΠΑ. Ο κ. Χατζηδάκης το αρνήθηκε ευθέως!

Είναι μειωμένο χωρίς ΦΠΑ

Όμως από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν προ ημερών, προέκυψε πως ένα τυπικό καλάθι του νοικοκυριού σε «νέτες τιμές», δηλαδή χωρίς να συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ, στην Ελλάδα είναι φθηνότερο κατά 25% από αντίστοιχα ευρωπαϊκά! Και δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ένας από τους υψηλότερους ΦΠΑ στην Ευρωπη, διαμορφώνει υψηλά το κόστος του καλαθιού….

Λιανεμπόριο, βιομηχανία… αντιπολίτευση

Έτσι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άτυπο «μέτωπο» μεταξύ του λιανεμπορίου, της βιομηχανίας και της αντιπολίτευσης στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ. Κι αυτό που προκύπτει είναι πως για την ακρίβεια φταίει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών! Κι όχι πως η αγορά αποτελείται από αγγέλους και … πρωτοχριστιανούς, αλλά ο κύριος υπεύθυνος είναι η έμμεση φορολογία. Όπως επί παραδείγματι στις τιμές των καυσίμων!

Ο «μουτζούρης»

Αυτό το ιδιότυπο πιγκ πόγκ είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί. Κι όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο. Και τελικώς ο «μουτζούρης» θα βρεθεί στα χέρια….

————————— 

Αγωνία

Η αγωνία καλά κρατεί για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, καθώς το πόρισμα του οίκου αξιολόγησης DBRS για τα κόκκινα δάνεια των προς συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας ακόμη να οριστικοποιηθεί. Από αυτό θα προκύψουν οι κεφαλαιακές ανάγκες του ενιαίου σχήματος, προς αναπλήρωση των απωλειών εξυγίανσης του ισολογισμού τους, με τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχήματος Ηρακλής, αλλά και την εξασφάλιση του απαραίτητου καυσίμου για την ανάπτυξη των εργασιών της.

Λογαριασμός

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο συνολικός λογαριασμός θα κινηθεί μεταξύ 600 – 700 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από το ΤΧΣ, που σήμερα ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. Σε συνεισφορά θα ακολουθήσει ο κοινός μέτοχος των δύο τραπεζών, η Thrivest, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση ο ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ.

————————— 

Εθνική

Μετά λοιπόν την επιτυχημένη διάθεση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών ομίλων, το ΤΧΣ αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Όχι μόνο για την υπόθεση της Attica Bank, αλλά και για το νέο placement στην Εθνική. Από τον ερχόμενο μήνα θα είναι σε θέση να διαθέσει και το υπόλοιπο μερίδιό του στην τελευταία, το οποίο ανέρχεται σε 18,39%. Στην αγορά θεωρούν δεδομένο ότι οι όποιες εξελίξεις θα τρέξουν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ θα εξαρτηθούν και από το αίτημα της τράπεζας προς τον SSM για επαναγορά ιδίων μετοχών, στο πλαίσιο της επιβράβευσης των μετόχων της, παράλληλα με την καταβολή μετρητών.

————————— 

Elpedison

Σιγή ασυρμάτου… από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Helleniq Energy και την Edison για το ποιος θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για τον τελικό γύρο των συζητήσεων και όπως μου σημείωνε μία πηγή: «Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η Elpedison θα περάσει στα χέρια ενός ομίλου…»

EDF

Άλλες πηγές μου έλεγαν πώς τις εξελίξεις με την Elpedison παρακολουθούν στενά και οι Γάλλοι της EDF, της μητρικής της ιταλικής Edison.

Λέγεται, πώς ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος, εξετάζει τη μεταβίβαση της Edison και συνεπώς η απόκτηση όλου του ελέγχου της Elpedison από την ιταλική εταιρεία θα ανέβαζε την περιουσιακή αξία της θυγατρικής στο Μιλάνο.

Νέα εταιρεία

Κι ένα τρελό, επίσης, σενάριο που παίζει γύρω από την υπόθεση της Elpedison, είναι πώς αν η Helleniq Energy μείνει χωρίς εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου – στην περίπτωση που η Edison αποκτήσει το μερίδιο του ελληνικού ομίλου – τότε δεν θα εξεταστεί η περίπτωση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Δεν αποκλείεται η Helleniq Energy να κάνει δική της εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου…

Λίγο μακρινό μου ακούγεται το σενάριο… αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories