
Στις αγορές ομολόγων θα βγει η Σαουδική Αραβία για να αντλήσει κεφάλαια με τα οποία θα καλύψει μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος και να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Το βασίλειο, έδωσε εντολή στις τράπεζες να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων (σουκούκ) σε δολάρια διάρκειας τριών, έξι και 10 ετών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg . Το κουπόνι τους ενδέχεται να διαμορφωθεί μεταξύ 85 και 110 μονάδων βάσης υψηλότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα.
Η Citigroup, η Goldman Sachs Group και η BNP Paribas SA είναι διοργανωτές των εκδόσεων και παγκόσμιοι συντονιστές. Η Moody’s Ratings έχει τη Σαουδική Αραβία στο Α1, το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, με θετικές προοπτικές.
Το έλλειμμα και το Όραμα 2030
Η Σαουδική Αραβία αξιοποιεί την αγορά χρέους καθώς εργάζεται για να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που θα βοηθήσουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21 δισ. δολάρια φέτος. Η χώρα παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα 3,30 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο και οι αυξημένες δαπάνες επιβάρυνε τα δημόσια οικονομικά.

Η χώρα είπε ότι οι συνολικές δραστηριότητες χρηματοδότησης για το έτος μπορεί να φτάσουν περίπου τα 37 δισ. δολάρια, με τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται να κατευθύνονται στην επιτάχυνση των έργων και των προγραμμάτων της ατζέντας Οράματος 2030 (Vision 2030) του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το βασίλειο έχει ανακοινώσει την Εθνική Επενδυτική Στρατηγική (NIS), τον βασικό άξονα για την επίτευξη του Οράματος 2030. Ανάμεσα στους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας είναι οι ακόλουθοι: η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ στο 65%, η αύξηση της συνεισφοράς των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στο ΑΕΠ στο 5,7%, η αύξηση της συμβολής των εξαγωγών εκτός πετρελαίου στο ΑΕΠ από 16% σε 50%, μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% και την κατάκτηση μια θέση στη δεκάδα των κορυφαίων οικονομιών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας έως το 2030.
Οι προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων
Η Σαουδική Αραβία είχε βγει στις αγορές τον Ιανουάριο αντλώντας 12 δισ. δολάρια. Το 2017 ήταν το έτος ρεκόρ για έκδοση διεθνών ομολόγων για τη Σαουδική Αραβία καθώς οι αγορές τις πρόσφεραν 21,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου παραμένει ισχυρή, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες που αφορούσαν το Άμπου Ντάμπι και το Κατάρ, σύμφωνα με τον Απόστολο Μπαντή, διευθύνοντα σύμβουλο συμβούλων σταθερού εισοδήματος στην Union Bancaire Privee Ubp SA. Σύμφωνα με την εκτίμηση του το βασίλειο θα αντλήσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια από τις αγορές.
«Το γεωπολιτικά ταραχώδες περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν έχει επηρεάσει το συναίσθημα των επενδυτών ομολόγων για ομόλογα υψηλής ποιότητας στην περιοχή του Κόλπου», πρόσθεσε. Παρά τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και τα μικρά δημοσιονομικά ελλείμματα, το πιστωτικό προφίλ του Βασιλείου θα πρέπει να παραμείνει σταθερό, υποστηριζόμενο από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου, καταλήγει.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων