Διθυραμβικό αφιέρωμα στον ιδιοκτήτη των παγκοσμίου φήμης εστιατορίων Milos, Κώστα Σπηλιάδη, κάνει το Forbes.
Forbes: Οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές στην χρυσή λίστα των…14,2 τρισ. δολαρίων
Ο όμιλος, που έχει παρουσία από το Μόντρεαλ, έως τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, την Ελλάδα και το Ντουμπάι, ανήκει 100% στον ίδιο και την οικογένειά του, έχει ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. ‘Οπως σημειώνει αντί να ακολουθήσει τον πιο εταιρικό δρόμο ανάπτυξης, επέλεξε το οικογενειακό μοντέλο, «με όλο τον πόνο που συνοδεύει αυτή την επιλογή».
Το οικογενειακό μοντέλο και τα νέα επενδυτικά σχέδια
«Παρότι ενδεχομένως θέτει κάποιο όριο στον ρυθμό ανάπτυξης, τουλάχιστον αυτή γίνεται με λιγότερους κινδύνους ως προς την απώλεια της ταυτότητας ή του χαρακτήρα» της επιχείρησης, δηλώνει ο ίδιος που το 1965 ταξίδεψε από την Πάτρα στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει, καταλήγοντας λίγα χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ όπου πήρε πτυχίο στην κοινωνιολογία.
Για το πρώτο του εστιατόριο έλαβε δάνειο 30.000 δολαρίων το 1979. Δεν είχε μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, ούτε είχε σχετική εμπειρία. «Επρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο πώς να διευθύνω ένα εστιατόριο, σε μια ανελέητη αγορά. Αυτό απαιτούσε αφοσίωση, επιμονή» θυμάται.
Σταθερά… family business
Σε αυτό το εστιατόριο, αποφάσισε να στραφεί στα φρέσκα θαλασσινά που θα μπορούσε να προμηθεύεται σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος σχολιάζει πως εκείνη την εποχή ένιωθε πως τα ελληνικά εστιατόρια δεν αντιπροσώπευαν τη γαστρονομική εμπειρία που είχε αποκτήσει μεγαλώνοντας, μέσα στην οικογένειά του.
Δίνοντας έμφαση στα σωστά υλικά, φρόντισε για εισαγωγές από την Ελλάδα και ταξίδευε ως τη Νέα Υόρκη, για να εξασφαλίζει θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα του Fulton. Επειδή τα θαλασσινά ήταν εξαιρετικά φρέσκα, το Milos δεν είχε σταθερό μενού.
Το 1980, έπεισε τον Ντέιβιντ Σάμουελς, ιδιοκτήτη της Blue Ribbon Fish Company, να συνεργαστεί μαζί του, παρότι η επιχείρηση δεν προμήθευε εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα για τα καλύτερα διαθέσιμα θαλασσινά, ο Σπηλιάδης υποσχέθηκε να μην παζαρέψει ποτέ τις τιμές των ψαριών.
Οταν κάποιοι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα του Milos, ο Σπηλιάδης δεν μείωσε τις τιμές. Η επιτυχία του στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην επέκταση της αλυσίδας των εστιατορίων του σε όλο τον κόσμο. Το 2004 άνοιξε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στην Αθήνα.
Ο Σπηλιάδης εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του πέρα από τα εστιατόρια. Στο λιμάνι του Πειραιά, δύο γιοτ του, υπόσχονται ποιοτικό φαγητό και υπηρεσίες επιπέδου Milos στα νερά της Μεσογείου.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο ή ένα beach club στη Μύκονο ενώ στα όνειρά του είναι και μία σχολή μαγειρικής. Μια πιθανή τοποθεσία είναι τα Αρωνιάδικα στο νησί των Κυθήρων, ένα χωριό 200 ετών που ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά πλέον ανακαινίζεται σταδιακά από τον Σπηλιάδη, ο οποίος αγόρασε 20 ακίνητα γύρω από την παλιά πλατεία της πόλης.
Στα Κύθηρα, ο Σπηλιάδης διαθέτει ένα κτήμα και απασχολεί μία ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και μαζεύουν άγριο μέλι. Πριν από πέντε χρόνια φύτεψε στην περιοχή 2.000 ελαιόδεντρα και τώρα παρασκευάζει και ελαιόλαδο. Οπως λέει δεν σκοπεύει να πουλήσει την αυτοκρατορία του Milos, θέλει να την αφήσει στα δύο παιδιά του που εργάζονται μαζί του.
Ο Σπηλιάδης, ο οποίος εξακολουθεί να μαγειρεύει για την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των έξι εγγονιών του, σχεδόν κάθε Κυριακή από το σπίτι του στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, λέει: «Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε ως οικογενειακή επιχείρηση».
Latest News
Συνεχίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικός Χρυσός - Στον αέρα η νέα ιστοσελίδα
Η ιστοσελίδα της Ελληνικός Χρυσός, www.hellas-gold.com φέρει σύγχρονο σχεδιασμό με πιο φιλική προς τον επισκέπτη πλοήγηση
Διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων και στο α' εξάμηνο για την ΚΡΙ-ΚΡΙ
Το γιαούρτι αποτελεί το 62,6% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών της ΚΡΙ-ΚΡΙ σε αγορές του εξωτερικού - Η εικόνα στα παγωτά
Η εξαήμερη εργασία στα σούπερ μάρκετ και η κίνηση του Σκλαβενίτη
Οι ανατροπές λόγω έλλειψης προσωπικού - Ποιο εργασιακό καθεστώς επιλέγουν οι μεγάλες αλυσίδες
Θα ενώσουν δυνάμεις οι ΜμΕ; Τα κίνητρα για συνέργειες και οι επιφυλάξεις της αγοράς
Ανοιχτές σε συγχωνεύσεις αλλά με όρους οι ΜμΕ - Τι ανέφεραν οικονομικοί παράγοντες στον ΟΤ
Αντίστροφη μέτρηση για το placement στην Εθνική – Τι ζητούν οι επενδυτές
Πόσο ποσοστό αναμένεται να διαθέσει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα – Πού μπαίνει ο πήχης για τα έσοδα
Πόσο κερδίζει η ΕΥΑΘ από τη συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η συμφωνία της ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται να επιφέρει πρόσθετο όφελος από τη μεταβίβαση πιστοποιητικών για την «πράσινη» ενέργεια
ΟΣΕ: Άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας
Συστήνεται Διεύθυνσης Πρασίνου & Περιβάλλοντος στον ΟΣΕ - Ποια η αποστολή της
Γόρδιος δεσμός η εύρεση προσωπικού για τις επιχειρήσεις – Οι αιτίες του φαινομένου
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα με την απασχόληση - Τι ανέφεραν εκπρόσωποι της αγοράς στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
Πώς λειτουργoύν οι συναλλαγές μέσω IRIS - Χρηστικός οδηγός
Χρηστικός οδηγός για τις συναλλαγές μέσω IRIS - Από τον Σεπτέμβριο του 2021η αξία των συναλλαγών είναι 17 φορές περισσότερες
Πώς θα ανέβουν (κι άλλο) τα «σκαλιά» της επενδυτικής βαθμίδας οι τράπεζες
Η ΤτΕ σημειώνει τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ούτως ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες στην Ελλάδα