Διθυραμβικό αφιέρωμα στον ιδιοκτήτη των παγκοσμίου φήμης εστιατορίων Milos, Κώστα Σπηλιάδη, κάνει το Forbes.
Forbes: Οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές στην χρυσή λίστα των…14,2 τρισ. δολαρίων
Ο όμιλος, που έχει παρουσία από το Μόντρεαλ, έως τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, την Ελλάδα και το Ντουμπάι, ανήκει 100% στον ίδιο και την οικογένειά του, έχει ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. ‘Οπως σημειώνει αντί να ακολουθήσει τον πιο εταιρικό δρόμο ανάπτυξης, επέλεξε το οικογενειακό μοντέλο, «με όλο τον πόνο που συνοδεύει αυτή την επιλογή».
Το οικογενειακό μοντέλο και τα νέα επενδυτικά σχέδια
«Παρότι ενδεχομένως θέτει κάποιο όριο στον ρυθμό ανάπτυξης, τουλάχιστον αυτή γίνεται με λιγότερους κινδύνους ως προς την απώλεια της ταυτότητας ή του χαρακτήρα» της επιχείρησης, δηλώνει ο ίδιος που το 1965 ταξίδεψε από την Πάτρα στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει, καταλήγοντας λίγα χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ όπου πήρε πτυχίο στην κοινωνιολογία.
Για το πρώτο του εστιατόριο έλαβε δάνειο 30.000 δολαρίων το 1979. Δεν είχε μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, ούτε είχε σχετική εμπειρία. «Επρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο πώς να διευθύνω ένα εστιατόριο, σε μια ανελέητη αγορά. Αυτό απαιτούσε αφοσίωση, επιμονή» θυμάται.
Σταθερά… family business
Σε αυτό το εστιατόριο, αποφάσισε να στραφεί στα φρέσκα θαλασσινά που θα μπορούσε να προμηθεύεται σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος σχολιάζει πως εκείνη την εποχή ένιωθε πως τα ελληνικά εστιατόρια δεν αντιπροσώπευαν τη γαστρονομική εμπειρία που είχε αποκτήσει μεγαλώνοντας, μέσα στην οικογένειά του.
Δίνοντας έμφαση στα σωστά υλικά, φρόντισε για εισαγωγές από την Ελλάδα και ταξίδευε ως τη Νέα Υόρκη, για να εξασφαλίζει θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα του Fulton. Επειδή τα θαλασσινά ήταν εξαιρετικά φρέσκα, το Milos δεν είχε σταθερό μενού.
Το 1980, έπεισε τον Ντέιβιντ Σάμουελς, ιδιοκτήτη της Blue Ribbon Fish Company, να συνεργαστεί μαζί του, παρότι η επιχείρηση δεν προμήθευε εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα για τα καλύτερα διαθέσιμα θαλασσινά, ο Σπηλιάδης υποσχέθηκε να μην παζαρέψει ποτέ τις τιμές των ψαριών.
Οταν κάποιοι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα του Milos, ο Σπηλιάδης δεν μείωσε τις τιμές. Η επιτυχία του στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην επέκταση της αλυσίδας των εστιατορίων του σε όλο τον κόσμο. Το 2004 άνοιξε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στην Αθήνα.
Ο Σπηλιάδης εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του πέρα από τα εστιατόρια. Στο λιμάνι του Πειραιά, δύο γιοτ του, υπόσχονται ποιοτικό φαγητό και υπηρεσίες επιπέδου Milos στα νερά της Μεσογείου.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο ή ένα beach club στη Μύκονο ενώ στα όνειρά του είναι και μία σχολή μαγειρικής. Μια πιθανή τοποθεσία είναι τα Αρωνιάδικα στο νησί των Κυθήρων, ένα χωριό 200 ετών που ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά πλέον ανακαινίζεται σταδιακά από τον Σπηλιάδη, ο οποίος αγόρασε 20 ακίνητα γύρω από την παλιά πλατεία της πόλης.
Στα Κύθηρα, ο Σπηλιάδης διαθέτει ένα κτήμα και απασχολεί μία ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και μαζεύουν άγριο μέλι. Πριν από πέντε χρόνια φύτεψε στην περιοχή 2.000 ελαιόδεντρα και τώρα παρασκευάζει και ελαιόλαδο. Οπως λέει δεν σκοπεύει να πουλήσει την αυτοκρατορία του Milos, θέλει να την αφήσει στα δύο παιδιά του που εργάζονται μαζί του.
Ο Σπηλιάδης, ο οποίος εξακολουθεί να μαγειρεύει για την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των έξι εγγονιών του, σχεδόν κάθε Κυριακή από το σπίτι του στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, λέει: «Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε ως οικογενειακή επιχείρηση».
Latest News
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Ημέρα Ελλάδος - Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης - «Ελληνική» η λήξη των συναλλαγών
Η «ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΜΕΡΙΚΗΣ: GREEK AMERICAN ISSUER DAY» πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του 26th Annual Capital Link Invest in Greece Forum Series titled "Greece - Speeding Ahead Post Investment Upgrade"
Διαμεσολάβηση για την χορήγηση στεγαστικών δανείων με ένα κλικ
Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες - Η FinTHESIS ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας της στην Ελλάδα, με άδεια της ΤτΕ
Πού ανοίγει η ελβετική IWG τρία νέα κτίρια γραφείων με την ώρα
Η ελβετική IWG επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα με τρία νέα κέντρα ευέλικτων χώρων εργασίας
Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου
Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές
Έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα - Ο ρόλος της ΕΚΤ
Τα βλέμματα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις στα δάνεια
Το παράδοξο φαινόμενο με το γάλα – Τι συμβαίνει με τις τιμές και την κατανάλωση
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση γάλακτος στην εγχώρια αγορά – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Circana
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»
Χρονιά ανάκαμψης το 2024 για τη Goldair
Μέσα στο 2024 η Goldair πρόσθεσε δυο ακόμα εμπορικές συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για εξαγωγή εμπορευμάτων στις αγορές της Κίνας και του Ισραήλ
ΔΕΗ: Στις 13 Δεκεμβρίου η ακύρωση του προγράμματος buy back μετοχών
Με την απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ, μειώνεται ο συνολικός αριθμός των μετοχών από 382.000.000 σε 369.270.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, λόγω ακύρωσης 12.730.000 ιδίων μετοχών