
Σε ιστορικά υψηλά έχουν εκτοξευτεί οι επαναγορές ιδίων μετοχών στις κινεζικές αγορές, καθώς το Πεκίνο πιέζει τις εταιρείες να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αναζωογονήσει τη χρηματιστηριακή αγορά στην Κίνα.
Σύμφωνα με στοιχεία από την κινεζική εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών δεδομένων Wind, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί επαναγορές μετοχών ύψους 235 δισ. Rmb (33 δισ. δολάρια), υπερδιπλάσιες από το σύνολο του περασμένου έτους και ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 133 δισ. Rmb το 2022.
Η έξαρση στα buybacks καθώς η κυβέρνηση στην Κίνα προωθεί το μεγαλύτερο γύρο οικονομικών κινήτρων, μετά την πανδημία Covid-19.
Επιτόκια: Σε νέα μείωση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας
Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 αυξήθηκε περισσότερο από 20% τον περασμένο μήνα εν μέσω της προσπάθειας του Πεκίνου να δώσει νέα πνοή στην αγορά μετοχών του μετά από χρόνια θλιβερών επιδόσεων.
Ο Kinger Lau, αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs στην Κίνα, υποστήριξε ότι οι επαναγορές έχουν «οικονομική λογική» για τις εταιρείες με μετρητά, δεδομένου του πόσο είχαν πέσει οι τιμές των κινεζικών μετοχών. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τα ταμεία της κυβέρνησης, η οποία κατέχει μεγάλα μερίδια σε εταιρείες.
Τα κίνητρα στην Κίνα
Η αύξηση των buybacks είχε ξεκινήσει ακόμα και πριν οι κινεζικές αρχές ανακοινώσουν 300 δισ. Rmb σε δάνεια από την κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότηση επαναγορών μετοχών την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότερες από 20 κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού πετρελαϊκού ομίλου Sinopec, έχουν ανακοινώσει σχέδια επαναγοράς μετοχών που υπερβαίνουν τα 10 δισ. Rmb από την ανακοίνωση του προγράμματος της κεντρικής τράπεζας την Παρασκευή, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times με βάση τις καταθέσεις ανταλλαγής.
Ο Τζέισον Μπέντφορντ, τραπεζικός αναλυτής της Κίνας πρώην στην UBS και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Bridgewater, είπε ότι το Πεκίνο επιδιώκει ένα ράλι μετοχών ενθαρρύνοντας τις εξαγορές.
Από την πλευρά του ο Kin Chan, επικεφαλής επενδύσεων στην Argyle Street Management στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι η Κίνα ακολουθεί «μια ιαπωνική προσέγγιση, η οποία λέει στις εταιρείες να κάνουν επαναγορές μετοχών».
Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν επίσης διαθέσει περισσότερα χρήματα στους μετόχους αυξάνοντας τις πληρωμές μερισμάτων.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των offshore, έχουν επιστρέψει περισσότερα από 2 τρισ. rmb στους μετόχους μέσω εξαγορών και μερισμάτων σε καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια.
Η τράπεζα προβλέπει ότι το σύνολο φέτος θα φτάσει τα 3 τρισ. rmb.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label