
Δεν έχουμε λάβει πλήρως τα μαθήματα της ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, καθώς περισσότεροι από 60 παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να φτάσουν στο Λονδίνο για συζητήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.
Ο σερ Κιρ Στάρμερ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα φιλοξενήσει αυτήν την εβδομάδα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και υπουργούς από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ινδία, καθώς και τους επικεφαλής δεκάδων ενεργειακών εταιρειών, για μια διήμερη σύνοδο κορυφής σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης ανθεκτικών προμηθειών ενέργειας σε μια ασταθή παγκόσμια αγορά.
Αναφερόμενος στην κρίση που προκλήθηκε από την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη και τη βιασύνη για εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας, ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του IEA , υποστήριξε ότι «τα μαθήματα από την Ουκρανία δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητά».
Ο εμπορικός πόλεμος είχε προκαλέσει «αβεβαιότητα που θα επηρεάσει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για κάποιο χρονικό διάστημα».
Ο Μπιρόλ, ο οποίος διοργανώνει τη σύνοδο κορυφής από κοινού με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε ότι υπάρχουν «τρεις χρυσοί κανόνες» για την ενεργειακή ασφάλεια: διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αρκετή πολιτική προβλεψιμότητα για να επιτρέψουν στις εταιρείες να κάνουν τεράστιες μακροπρόθεσμες επενδύσεις και παγκόσμια συνεργασία.
Αντίθετα, η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από το εισαγόμενο αέριο, υπήρξαν εκτεταμένες αλλαγές στις ενεργειακές επιδοτήσεις και τους κανονισμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να μειώσει, αντί να ενισχύσει, τη συνεργασία.
Ο Μπιρόλ είπε ότι ο εμπορικός πόλεμος είχε προκαλέσει «αβεβαιότητα που θα επηρεάσει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για κάποιο χρονικό διάστημα».
Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό πολλαπλασιάζονται, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ακραία καιρικά φαινόμενα, επιθέσεις σε υποθαλάσσια καλώδια, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα. «Υπάρχουν παραδοσιακοί κίνδυνοι και αναδυόμενοι κίνδυνοι και αυτοί πρέπει να είναι περισσότεροι στη διεθνή συζήτηση», υπογράμμισε.
«Ισορροπία» ορυκτών καυσίμων – ΑΠΕ
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Μπιρόλ τόνισε την ισορροπία των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες άρχισαν πρόσφατα να επικαλούνται την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια ως δικαιολογία για την ενίσχυση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και από ειδικούς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Shell, η BP, η ExxonMobil, η TotalEnergies, η Eni και η Equinor θα παρευρεθούν, μαζί με τις εταιρείες αιολικής ενέργειας Ørsted και Vestas και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας EDF, Enel, Octopus και Iberdrola.
«Θα εξετάσουμε τους παραδοσιακούς κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας, όπως η [απώλεια] πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και αναδυόμενους κινδύνους όπως [διακοπή] της εφοδιαστικής αλυσίδας και [απώλεια] κρίσιμων ορυκτών», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του να μην εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ο ανέφερε ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και στη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφασίσουν εάν πρόκειται για κερδοφόρα επένδυση και εάν θα βελτιώσει πραγματικά την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Μια αξιοσημείωτη απουσία στη σύνοδο κορυφής θα είναι η Κίνα. «Καλέσαμε την Κίνα, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να δεχτούν για ημερολογιακούς λόγους», εξήγησε . «Μακάρι να ήταν όλοι στο τραπέζι, αλλά οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση αποτελούν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι που κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου κακό»


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος