Νέες σπίθες άναψαν στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, με την εκτόξευση πυραύλου των Χούθι το πρωί που έπληξε για πρώτη φορά την περιοχή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, αλλά και με την εντολή επιστράτευσης χιλιάδων Ισραηλινών εφέδρων ενόψει επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
POSSIBLE DIRECT HIT ON BEN GURION AIRPORT FOLLOWING A BALLISTIC MISSILE ATTACK FROM YEMEN pic.twitter.com/3pr9FYakD9
— ZAMAN (@zamannx) May 4, 2025
Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους υεμενετίτες αντάρτες έπεσε κοντά στο κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, στέλνοντας μια στήλη καπνού στον ουρανό και προκαλώντας πανικό στους επιβάτες στο κτήριο του αεροδρομίου.
«Θέσαμε στο στόχαστρο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που έφθασε με επιτυχία τον στόχο του», δήλωσαν οι συνδεόμενοι με το Ιράν Χούθι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πυραυλικό πλήγμα, καθώς οι υεμενίτες αντάρτες έχουν εντείνει πρόσφατα τις εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σάιρα είπε πως το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλές για αεροπορικά ταξίδια»
Η αντίδραση Νετανιάχου
«Οι επιθέσεις των Χούθι εκπορεύονται από το Ιράν», ήταν μια από τις αντιδράσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι απειλές του στράφηκαν και κατά του Ιράν: «Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση των Χούθι εναντίον του βασικού αεροδρομίου μας ΚΑΙ, σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, στους Ιρανούς αφέντες τρομοκράτες τους», διεμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανάρτηση στο Χ.
Αρχικά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βλήμα ή συντρίμμια «κατέπεσαν» κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, σημειώνοντας ότι το περιστατικό διερευνάται. Αργότερα επιβεβαίωσε πως ο πύραυλος «έπληξε τη ζώνη του αεροδρομίου» όπου η πρόσκρουση άνοιξε έναν κρατήρα, σε απόσταση μόνο μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροδρόμιο, έπειτα από «αρκετές προσπάθειες» να αναχαιτιστεί.
Υψηλόβαθμος διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας, ο Γιαΐρ Χεζρόνι, έδειξε σε δημοσιογράφους έναν κρατήρα που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του πυραύλου, ο οποίος όπως δήλωσαν οι αρχές του αεροδρομίου έπεσε δίπλα σε έναν δρόμο κοντά σε χώρο στάθμευσης του τερματικού σταθμού 3. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πλήγμα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είπε: «Όποιος μας πλήττει θα πληγεί επτά φορές πιο ισχυρά».
Houthi missile strikes within the boundary of Ben Gurion airport, resulting in a massive crater with shrapnel landing very close to the passenger drop off zone at Terminal 1.
The sirens sent millions in the central region to the bomb shelters.
Israel will retaliate with force pic.twitter.com/myigQVLueZ
— 🎗️🕎JRon Zion Lion (@jronws) May 4, 2025
Σειρήνες ήχησαν σε όλο το κεντρικό Ισραήλ μερικά λεπτά πριν από την πρόσκρουση, περιλαμβανομένης της περιοχής κοντά στη μεγάλη πόλη Τελ Αβίβ. Δημοσιογράφος του Reuters στο αεροδρόμιο άκουσε σειρήνες και είδε επιβάτες να τρέχουν σε χώρους που έχουν οριστεί ως δωμάτια πανικού (safe rooms).
Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ ανέφερε πως οκτώ άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, περιλαμβανομένου ενός άνδρα σε ήπια προς μέτρια κατάσταση με τραύματα στα άκρα και δύο γυναίκες σε ήπια κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι.
Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τον πύραυλο που ερρίφθη από την Υεμένη, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.800 χιλιομέτρων από τα νότια σύνορα του Ισραήλ. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αναχαίτισής του τελούν υπό διερεύνηση, ανέφερε ο στρατός.
«Είναι η πρώτη φορά που ένας πύραυλος πέφτει τόσο κοντά στον τερματικό σταθμό και στους διαδρόμους προσγείωσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Αρχής Ισραηλινών Αεροδρομίων.
Ακυρώσεις πτήσεων στο Ισραήλ
Ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις για τις επόμενες αρκετές ημέρες μετά την πυραυλική επίθεση. Αργά το απόγευμα ισραηλινές αερολιμενικές αρχές ανακοίνωσαν την επανάληψη της αεροπορικής κυκλοφορίας έπειτα από σύντομη διακοπή.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σάιρα είπε πως το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλές για αεροπορικά ταξίδια».
Οι Χούθι, που ελέγχουν τμήματα της Υεμένης, άρχισαν να θέτουν στο στόχαστρο το Ισραήλ και πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του 2023, από τις πρώτες ημέρες του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον Μάρτιο μεγάλης κλίμακας πλήγματα εναντίον των Χούθι ώστε να τους αποτρέψει από το να θέτουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο μέτωπο της Γάζας, στο προγραμματισμένο για σήμερα ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε για να λάβει λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις, προκειμένου να εγκρίνει σχέδιο για επέκταση της στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα.
Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την κλήση «δεκάδων χιλιάδων εφέδρων» για την επίθεσή του στη Γάζα, ανακοινώνοντας ότι στόχος του είναι η καταστροφή «όλων των υποδομών της Χαμάς»
«Αυτή την εβδομάδα, επιστρατεύουμε δεκάδες χιλιάδες εφέδρους για να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας στη Γάζα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Εγιάλ Ζαμίρ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. «Εντείνουμε την πίεση για να επαναφέρουμε (τους ομήρους μας) και να νικήσουμε τη Χαμάς. Θα δράσουμε σε άλλες περιοχές και θα καταστρέψουμε όλες τις υποδομές της, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος».
Πυρά κατά του Κατάρ
Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να έχουν παγώσει, η ισραηλινή κυβέρνηση χθες βράδυ καταφέρθηκε εναντίον του Κατάρ, εμιράτου που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο μεσολαβώντας στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, διαμηνύοντας μέσω X πως ήρθε πλέον η στιγμή να «τερματίσει το διπλό παιγνίδι του και τη διγλωσσία του».
Η Ντόχα αντέδρασε τονίζοντας πως «απορρίπτει σθεναρά τις εμπρηστικές δηλώσεις» του Ισραηλινού πρωθυπουργού και κρίνοντας πως εναντιώνονται στους «πιο θεμελιώδεις κανόνες πολιτικής και ηθικής υπευθυνότητας», με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, του Ματζίντ αλ Ανσάρι.
Αφότου το Ισραήλ έβαλε τέλος τη 18η Μαρτίου στους δυο μήνες ανάπαυλας του πολέμου, ο οποίος είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως μόνο η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αναγκάσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να αφήσει ελεύθερους τους 58 ομήρους που κρατά ακόμη, στη ζωή ή όχι.
Το εκρηκτικό αυτό μείγμα συμπληρώνεται από τις πολλαπλές επιδρομές που εξαπολύει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας το Ισραήλ κατά της Συρίας, καθώς το εβραϊκό κράτος δηλώνει ότι «έτοιμος να προστατεύσει τα χωριά των Δρούζων.
Ένα από τα πλήγματα, κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού, έφερε τη συριακή προεδρία να μιλά για «επικίνδυνη κλιμάκωση».