Τον ρόλο του… γεφυροποιού προσπάθησε να παίξει ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ευελπιστώντας να καταλαγιάσει μια έντονη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ρώμης και Παρισιού σχετικά με τον αποκλεισμό της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι από μια ομάδα Ευρωπαίων ηγετών που συντονίζεται με τον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Μερτς συναντήθηκε με την Μελόνι την παραμονή της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ την Κυριακή και προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις
Εντάσεις ξέσπασαν την Παρασκευή, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Μελόνι ότι διέδιδε «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη μη συμμετοχή της σε μια μικρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών που συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είχαν κοινή τηλεφωνική κλήση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Μελόνι είχε ταξιδέψει στην Αλβανία για μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία συμμετείχαν 40 Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι. Αλλά δεν συμμετείχε σε μια έκτακτη συνάντηση μεταξύ των Μερτς, Μακρόν, Στάρμερ (Βρετανία) και Τουσκ (Πολωνία) όπου αντικείμενο συζήτησης ήταν το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη εκείνη την ημέρα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι στη συνέχεια ξεκίνησαν την τηλεφωνική κλήση με τον Τραμπ και τον Ζελένσκι, αργότερα εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις απαιτήσεις του Πούτιν ως «απαράδεκτες».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Κιέβου και έχει επίσης ισχυρή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, δήλωσε στους Ιταλούς δημοσιογράφους ότι δεν συμπεριλήφθηκε λόγω της άρνησής της να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος ενός προτεινόμενου «συνασπισμού των προθύμων» για την παροχή ασφάλειας μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
«Η Ιταλία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στα Τίρανα. «Δεν θα είχε νόημα να συμμετέχουμε σε μορφές που έχουν στόχους στους οποίους δεν είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε».
Αλλά ο Μακρόν δήλωσε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης στρατευμάτων δεν είχε συζητηθεί ούτε στα Τίρανα ούτε στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου ταξίδεψε με τους Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ – και χωρίς την Μελόνι.
«Η συζήτηση αφορά μια εκεχειρία – ας αποφύγουμε τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Υπάρχουν ήδη αρκετές τέτοιες που προέρχονται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Συνάντηση Μερτς – Μελόνι
Ο Μερτς συναντήθηκε με την Μελόνι την παραμονή της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ την Κυριακή και προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις, δηλώνοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ιταλία «πρέπει να διαδραματίσει ρόλο» σε όλες τις ευρωπαϊκές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία. «Θα πραγματοποιήσω συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες ημέρες για να συμπεριλάβω την Ιταλία σε όλες τις προσπάθειές μας για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Μερτς σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να διχαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν μέλη της ΕΕ «πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας» και ότι όλες οι χώρες προσπαθούν «να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους, η Μελόνι προέτρεψε τους ηγέτες να «εγκαταλείψουν τον εγωισμό» και να επικεντρωθούν στην «ενότητα της Δύσης». Έχει επανειλημμένα ζητήσει μια «δίκαιη ειρήνη» που δεν ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση του Κιέβου και χαρακτήρισε τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη «ένα δειλό πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική διαδικασία».
Η απουσία της Μελόνι από το ευρωπαϊκό κουαρτέτο που πιέζει τον Τραμπ για την υπόθεση της Ουκρανίας – και η ανοιχτή επίπληξή της από τον Μακρόν – έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ιταλία, με τους επικριτές της να την κατηγορούν ότι περιθωριοποιεί τη χώρα της από σημαντικές αποφάσεις.
Αντιπάθειες;
Έχει κατηγορηθεί ότι είπε ψέματα για τους πραγματικούς λόγους του αποκλεισμού της, με ορισμένους από τους συμμάχους της να υπονοούν ότι επέτρεψε στην προσωπική της αντιπάθεια προς τον Μακρόν να θολώσει την κρίση της. «Η Μελόνι είναι ο θεματοφύλακας του ιταλικού εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο Κάρλο Καλέντα, ένας κεντρώος βουλευτής, σε ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. «Το να μην πηγαίνεις εκεί από προσωπική αντιπάθεια προς έναν ηγέτη είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδεχτείς».
Η αμοιβαία αντιπάθεια μεταξύ των Γάλλων και Ιταλών ηγετών έχει επανειλημμένα εκδηλωθεί από τότε που η Μελόνι ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2022, συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που ο Μακρόν επέλεξε να μην την προσκαλέσει σε ιδιωτικό δείπνο με τον Ζελένσκι στις αρχές του 2023.
Εκτός από τη μακροχρόνια εχθρότητα με τον Μακρόν, η Μελόνι είχε μια τεταμένη σχέση με τον προκάτοχο του Μερτς, Όλαφ Σολτς, ο οποίος, μαζί με τους Πράσινους εταίρους του στον συνασπισμό, την επέπληξε δημόσια για την πολιτική της για τη μετανάστευση.
Ωστόσο, ο Μερτς, του οποίου οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έκαναν την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική κεντρικό στοιχείο του μανιφέστου τους, προσπάθησε να παρουσιάσει προς τα έξω μια εικόνα θερμής σχέσης με τη Μελόνι το Σάββατο το βράδυ, αναφερόμενος σε αυτήν ως «Τζόρτζια».
«Μαζί, θέλουμε μια ισχυρή, ασφαλή και ανταγωνιστική Ευρώπη», είπε. «Και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων, Τζόρτζια, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε στενή επαφή μεταξύ μας τις πρώτες μέρες.»