Σε πλήρη διάψευση της είδησης που μεταδόθηκε απο κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν για ύπαρξη «μνημόνιου κατανόησης» με τις ΗΠΑ, πρόχωρησε ο Λευκός Οίκος.
«Αυτή η αναφορά από τα μέσα που ελέγχονται από το Ιράν δεν είναι αληθινή και το Μνημόνιο Κατανόησης που «δημοσίευσαν» είναι μια πλήρης πλάνη. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει αυτά που διαδίδουν τα κρατικά μέσα του Ιράν. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΡΟΥΝ», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Χ.
This report from Iranian controlled media is not true and the MOU they “released” is a complete fabrication. Nobody should believe what Iranian state media is putting out. FACTS MATTER. https://t.co/agpTnBSgKu
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) May 27, 2026
Νωρίτερα σήμερα, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι η Τεχεράνη έχει λάβει ένα προσχέδιο ενός αρχικού ανεπίσημου πλαισίου για «μνημόνιο κατανόησης» με τις ΗΠΑ με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου. Η είδηση , όπως είναι προφανές, αναμεταδόθηκε απο τα μεγαλυτερα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, το Ιράν θα εξασφαλίσει ότι τα εμπορικά πλοία θα διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ στα προπολεμικά επίπεδα εντός ενός μήνα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή του Ιράν και θα άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό.
«Διαχείριση του Ορμούζ από Ιράν και Ομάν»
Ωστόσο, τα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία δεν θα καλύπτονται από το σχέδιο συμφωνίας για το Ορμούζ, όπου την κυκλοφορία των πλοίων θα διαχειρίζεται το Ιράν σε συντονισμό με το Ομάν, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ.
Με βάση ό,τι μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη οριστικό και το Ιράν δεν θα προχωρήσει χωρίς «απτή επαλήθευση».
Mizan: Πολυεπίπεδη ειρηνευτική διαδικασία
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση για την έναρξη μιας πολυεπίπεδης ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την περιοχή γύρω από το Ιράν, ενώ το αν αυτό περιλαμβάνει τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή ή τις δυνάμεις που σταθμεύουν σε βάσεις απαιτεί διαπραγμάτευση», ανέφερε.
«Εάν επιτευχθεί τελική συμφωνία εντός 60 ημερών, η συμφωνία αυτή θα εγκριθεί με τη μορφή δεσμευτικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Πηγή: in.gr










![Αγορά εργασίας: Απλήρωτες υπερωρίες δουλεύουν 4 στους 10 εργαζόμενους [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/06/burnout-1-1024x683-1.jpg)
























