Ο χαλκός σημείωσε άνοδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πλησιάζοντας επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η μείωση των αποθεμάτων και οι αγορές ενόψει των εορτών υποδήλωναν περιορισμένη προσφορά στην κινεζική αγορά φυσικού προϊόντος.
Τα futures χαλκού τρίμηνης διάρκειας στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) ενισχύθηκαν κατά 0,7%, φτάνοντας τα 14.763 δολάρια ανά τόνο στις 9:03 π.μ. (τοπική ώρα). Άνοδο κατέγραψαν επίσης όλα τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα στο LME, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στη Σιγκαπούρη σημείωσαν ελαφρά πτώση.
Ανοδικό σερί για τον χαλκό
Το μέταλλο οδεύει προς το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί του τελευταίου τετραμήνου. Αν και έχει φτάσει στην Κίνα ορισμένη ποσότητα εισαγόμενου χαλκού, μεγάλο μέρος αυτής κατευθύνθηκε απευθείας σε μονάδες επεξεργασίας αντί για αποθήκες, διατηρώντας έτσι περιορισμένη τη διαθέσιμη προσφορά άμεσης παράδοσης (spot), σύμφωνα με τη Shanghai Metals Market.
Η ζήτηση ενισχύεται επίσης εποχιακά, καθώς ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις προχωρούν σε συσσώρευση αποθεμάτων ενόψει του Φεστιβάλ των Μέσων του Φθινοπώρου και των αργιών της Εθνικής Εορτής, όπως ανέφερε η SMM σε σχετική ενημέρωση. Τα αποθέματα καθόδων χαλκού στη Σαγκάη —ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και κατανάλωσης— υποχώρησαν στους 43.900 τόνους, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2023, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσίευσε η SMM τη Δευτέρα.
Τα στοιχήματα ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επέβαλλε δασμούς στον εξευγενισμένο χαλκό πυροδότησαν ένα κύμα εισαγωγών στις ΗΠΑ φέτος, ασκώντας πιέσεις στις αγορές άλλων περιοχών.
Οι τιμές άγγιξαν ιστορικό υψηλό 14.875 δολαρίων ο τόνος στις 10 Σεπτεμβρίου, προτού παρουσιάσουν αστάθεια εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για το χρονοδιάγραμμα τυχόν δασμών στις εισαγωγές και των μηνυμάτων υπέρ της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να περιορίζουν τη ζήτηση για βιομηχανικά εμπορεύματα.











![Τραμπ-Σι: Η ατζέντα της συνάντησης των ηγετών Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/ImgSrc-4.jpg)
















![Καύσιμα: Στο +27,2% οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα τον Αύγουστο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/Capture-112.png)

![Τουρισμός: Πάνω από 31,7 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/ot_touristes_many-1024x600-1.png)








