Με  τίτλο «οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τα πειράματα», αναλυτές της Citigroup, σε ειδικό σημείωμά της,  σκιαγραφούν την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών, διατηρώντας ως  βασικό σενάριο για την χώρα την ανάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό «φανάρι»: Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Φιλελεύθεροι ( FDP) και Πράσινοι, υπό τον  Όλαφ Σολτς.

Όπως εκτίμησαν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας,  η συμμετοχή των Πρασίνων, αλλά και του FDP  στην κυβέρνηση θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την εποχή-Μέρκελ, αλλά η απόρριψη των ψηφοφόρων μίας αριστερής συμμαχίας (Σοσιαλδημοκράτες-πράσινοι-αριστερό κόμμα) που θα οδηγούσε σε περισσότερη κεϋνσιανή δημοσιονομική πολιτική και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση,  υποδηλώνει ότι η γερμανική οικονομική πολιτική θα παραμείνει αγκυροβολημένη στον δημοσιονομικό συντηρητισμό, σε σχέση με τις πολιτικές δημοσιονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την Citigroup, τα δεδομένα δείχνουν πως για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπάρχουν μόλις σε δυόμισι επιλογές:  Ένας μεγάλος συνασπισμός υπό την ηγεσία του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές  (CDU/CSU), αλλά δεν τον θέλει κανένας από τους δύο,  ο  συνασπισμός « φανάρι », SPD, Πράσινων και FDP και ο συνασπισμός «Τζαμάικα», CDU/CSU, Πράσινοι και FDP.  Το SPD και οι Πράσινοι προτιμούν το πρώτο, το CDU/CSU και το FDP το δεύτερο.

Αν συμφωνήσουν πρώτα οι ηγεσίες των πρασίνων και των φιλελευθέρων θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην συνέχεια είτε στον   Όλαφ Σολτς είτε  τον Άρμιν Λάσετ του CDU, αν όχι, τα πράγματα θα μπορούσαν να οδηγηθούν  σε έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό. Αν και το βασικό σενάριο της Citigroup, αναφέρει πως τελικά η καταλήξει θα είναι ο συνασπισμός «φανάρι»: Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Φιλελεύθεροι ( FDP) και Πράσινοι, υπό τον  Όλαφ Σολτς, τα δεδομένα δείχνουν πως έως ότου καταλήξουν, η Άνγκελα Μέρκελ ίσως εκφωνήσει την 17η πρωτοχρονιάτικη τηλεοπτική της ομιλία εφέτος, ξεπερνώντας έτσι και τον Χέλμουτ Κολ, ως η μακροβιότερη καγκελάριος στην Γερμανία στην μεταπολεμική εποχή.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σύμφωνα με τη Citigroup, το αποτέλεσμα των εκλογών δεικνύει πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι επιθυμούν  τη συνέχιση των κεντρώων πολιτικών της Άνγκελα Μέρκελ. Το FDP και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να φέρουν αλλαγές όπως περισσότερες επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, φορολογικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, μια  πιο φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική κ.α., αλλά πιθανώς, το ένα κόμμα θα εξουδετερώνει το άλλο, την ώρα που όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα βρεθεί στην αντιπολίτευση θα επηρεάζει τις πολιτικές μέσω του Bundesrat.

Ένα άλμα προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ευρωπαϊκή δημοσιονομική ένωση, ή τις φορολογικές περικοπές, μοιάζει απίθανη . Είτε ο Όλαφ Σολτς είτε  τον Άρμιν Λάσετ  διαδεχτούν την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία θα συνεχίζει να κινείται σε «αργή κίνηση» όσον αφορά την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή